Obavijesti Video Pretražite Navigacija
troje mrtvih u sačekuši

Uhićena četvorica, za petim raspisana tjeralica: Opsadno stanje u Banjoj Luci nakon ubojstva poduzetnika

Policija RS-a, ilustracija (Foto: AFP)
Policija RS-a, ilustracija (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Policija RS-a, ilustracija (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
U Banjoj Luci zbog ubojstva uhićena četvorica, za petim je raspisana tjeralica.

Nastavljaju se uhićenja u Bosni i Hercegovini. Pripadnici policije Unsko-sanskog kantona u Sanskom Mostu uhitili su braću N.Ć. i A.Ć., potvrdio je zapovjednik policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć Jedna osoba privedena Strava u Slavoniji: U centru grada pronađeno tijelo, sumnja se na ubojstvo Petero mrtvih u Oklahomi Zajednica tuguje Petero pronađeno mrtvo u kući, među njima i dvoje djece: Ubijeni su, a policija je pronašla ključan trag

"Mi smo njih lišili slobode na zahtjev MUP-a RS i predali smo ih prije otprilike pola sata", kazao je Koričić za Avaz. Koričić je rekao da ne može kazati ništa više o ovom slučaju.

Avaz iz pouzdanih izvora doznaje da MUP RS braću i službeno dovodi u vezu s ubojstvom banjolučkog biznismena Slaviše Krunića i člana njegovog osiguranja Žarka Pavlovića.

Ranije uhićena dvojica

Policajci MUP-a Republike Srpske su ranije tijekom poslijedneva uhitili osobe s inicijalima E.B. i M.G. Policija ih sumnjiči za kazneno djelo 'teško ubojstvo' i 'ubojstvo u pokušaju'.

Osobe se sumnjiče da su sa Željkom Kovačevićem, koji je sinoć smrtno stradao u oružanom napadu na Krunića, Pavlovića i Ilića, direktni izvršitelji tih kaznenih djela, piše Klix. Za Kovačevićem je svojedobno Interpol, na zahtjev Republike Hrvatske, raspisao tjeralicu.

Za ova kaznena djela sumnjiči se i osoba s inicijalima B.Đ. iz Banja Luke. Treća osumnjičena osoba je trenutno u bijegu i za njim policija aktivno traga. Raspisana je i tjeralica.

"Istragu u vezi s kaznenim djelom 'teško ubojstvo' vodi Uprava za organizirani i teški kriminalitet Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, pod nadzorom Republičkog tužiteljstva, Posebnog odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminala", priopćeno je iz MUP-a RS.

Lokalni mediji javili su da je uhićena osoba inicijala E.B. zapravo Emilio Baldo koji je otprije poznat po izvršenju teških kaznenih djela.

Na mjestu ubojstva šef policije

Na mjesto ubojstva banjolučkog poduzetnika Slaviše Krunića u utorak ujutro stigli su direktor policije i ministar unutarnjih poslova Republike Srpske.

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, potvrdio je da su "određene osobe", koje se dovode u vezu s ubojstvom Slaviše Krunića, uhićene. Dodao je i kako se nada da će do kraja dana slučaj ubojstva biti riješen. 

U Glamočane, mjesto u blizini Banje Luke u kojem je ubijen poduzetnik Slaviša Krunić i njegov zaštitar te jedan od napadača, stigao je jutros i Darko Ćulum, direktor policije RS-a i Dragan Lukač, ministar unutarnjih poslova RS.

Kako piše Avaz, stanje u mjestu Jablan kod Trna je opsadno. Nad naseljenim mjestom kruži helikopter, a na mjesto događaja stigli su i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS.

Ubijeni Krunić je bio oštar kritičar vlasti Republike Srpske koje je optuživao i za pokušaj reketarenja. Njegova smrt izazvala je oštre reakcije političara. Na Twitteru se o ubojstvu Slaviše Krunića oglasio Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine. Napisao je da je to ''ubojstvo s potpisom vlasti''.

Krunićevo ubojstvo komentirali su Draško Stanivuković i Vojin Mijatović, političari opozicije, za Klix komentirali su likvidiranje poduzetnika koji je ujednio bio i njihov prijatelj. "Očito je da iza ovog ubojstvo stoji krupni kapital i krupni interes. Potrebno je pratiti tko će nakon njegove likvidacije preuzeti njegove poslove, odnosno tržište na kojem je on poslovao. To će u narednim mjesecima biti vidljivo. Sve će se ovdje otkriti. Vjerujem da je on znao motive i da to znaju ljudi oko njega. Velikog su čovjeka nanišanili. Ne može stati na ovom. Poslije ovog ništa više neće biti isto", kazao je Stanivuković.

Oporba tvrdi kako iza svega osim obračuna s političkim neistomišljenicima stoje i krupni interesi. Zbog ubojstava je prekinuta i redovita sjednica parlamenta Republike Srpske.
Nastavit će se u srijedu, kad bi se trebalo odlučivati o održavanju posebne sjednice o stanju sigurnosti u Republici Srpskoj.

Imao problema s konkurentkom tvrtkom?

Stanivuković podsjeća i da je Krunić imao problema s konkurentskom tvrtkom Alfa Security bliskoj vlasti, koja mu je, kaže Stanivuković, htjela oduzeti posao.

"Znam da je s visokopozicioniram ljudima imao problema, znam da mu je porodica bila na udaru, znam da mu je uvijek jedan čovjek sjedio u autu da mu ne bi podmetnuli bombu, znam da su htjeli da ga reketare. On je bio oličenje prkosa. Uprkos svemu gradio je škole, crkve, pomagao, poštovao tradiciju, odazivao se na humanitarne akcije", rekao je Stanivuković.

Američka ambasada u BiH na Twitteru je objavila da su šokrani ubojstvom Krunića, a obitelji i prijateljima izrazili su sućut. ''Očekujemo da institucije poduzmu neophodne korake i istraže ovaj zločin te da odgovorne privedu pravdi'', napisali su.

Podsjetimo, banjolučki poduzetnik Slaviša Krunić ubijen je kasno navečer u ponedjeljak na svom imanju u mjestu Jablan.

U sačekuši su osim Krunića ubijeni i njegov tjelohranitelj te jedan od napadača. U pucnjavi je ranjen i Krunićev vozač. Dvojica napadača iz svog su vozila pucala prema Krunićevu automobilu.

Motiv napada zasad nije poznat, a otkriven je identitet ubijenog napadača. Radi se o kriminalcu Željku Kovačeviću. Kako se doznaje od izvora bliskog istrazi, Krunića su napadači čekali s dvije različite strane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene