Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukobi policije i islamista

Zbog zakona o razdvajanju žena od muškaraca u javnosti 22 mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje su 22 osobe ubijene, a stotine su ranjene u nasilnim sukobima u nedjelju u Bangladešu između sigurnosnih snaga i desetaka tisuća islamista koji traže novi zakon protiv bogohuljenja i razdvajanje žena od muškaraca u javnosti.

Tijela 11 žrtava, među kojima je jedan policajac ubijen udarcima mačete u glavu, prebačena su u bolnicu, objavila je policija, a tri privatne bolnice primile su tijela ostalih 11 žrtava.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Teška prometna nesreća na jugu Hrvatske: Sedam osoba ozlijeđeno u sudaru Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..."

Sukobi su izbili u nedjelju poslije podne i potrajali do zore u ponedjeljak. Uz povike Alahu Akbar (Bog je velik) i "ateiste na vješala", članovi nedavno oformljene radikalne skupine Hefajat-e-Islam defilirali su najprometnijim ulicama i blokirali promet između Dhaka i drugih gradova.

Prema policiji bilo je najmanje 200.000 prosvjednika.

>> FOTO 'Svaki su mi dan ponavljali kako je opasno ovdje, kako će me netko napasti, opljačkati, ubiti...'

Televizijske snimke pokazale su policajce u oklopnim vozilima kako pucaju na prosvjednike koji su palili vozila i trgovine i napali policijsku postaju te druge službene zgrade.

Policija tvrdi da je ispaljivala samo gumene metke.

Prosvjednici optužuju vladu da je ateistička te da su muslimani dužni štititi islam.

Premijerka Šeik Hasina koja od 2009. vodi laičku vladu u toj većinski muslimanskoj zemlji, odbacila je zahtjeve skupine Hefajat-e-Islam koja traži smrtnu kaznu za sve koji uvrijede islam. Također traže da muškarci budu razdvojeni od žena na javnim mjestima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene