Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Austrija: Kontrola vinjeta kamerama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Austriji će uskoro sustav kamera kontrolirati da li vozila imaju važeće vinjete za vožnju autocestama, objavilo je austrijsko državno poduzeće za izgradnju, održavanje i upravljanje autocestama Asfinag koje trenutno testira elektronski sustav za snimanje vjetrobrana vozila i provjeru vinjeta.

Prvo pokusno korištenje sustava kamera, koji je razvio Siemens, trebalo bi početi u drugoj polovini ove godine, a troškovi po jednom kontrolnom mjestu iznose 230 tisuća eura, kazao je predstavnik Asfinaga Marc Zimmerman.

Pročitajte i ovo Herbert Kickl, predsjednik Slobodarske stranke Imaju 30% podrške U Austriji bi krajnja desnica mogla pobijediti na europskim izborima Osnivač Pivske stranke, Dominik Wlazny Treba li i nama jedna? Imaju golemu podršku na nadolazećim izborima, građanima obećali: "Pivo će teći iz fontana!"

"Snimiti vjetrobran po lijepom vremenu nije teško", kaže Zimmerman ističući kako je puno kompliciranije kad je staklo mokro ili prljavo, kad pada kiša ili snijeg. Dodatni problem je da li će se kamere pokazati dovoljno preciznim da među mnogim vinjetama i naljepnicama na vjetrobanima vozila razaznaju onu pravu?

Kamere će se koristiti na najprometnijim mjestima na autocestama, gdje nije moguće vozila zaustavljati i provoditi klasičnu kontrolu. Tako će se, po Zimmermanu, prvenstveno montirati na autcestama koje vode prema Beču i tzv. jugoistočnoj tangenti.

Za vrijeme pokusne upotrebe kamera u drugoj polovini ove godine još se neće naplaćivati globe od vozača koji nemaju važeće vinjete, a koji su s 80 posto stranci. Oni, kaže Zimmerman, godišnje prouzroče Austrijskim cestama štetu veću od 5 milijuna eura jer oko dva posto svih vozila na austrijskim autocestama nema vinjetu. Prošle je godine zabilježen porast vozila bez vinjeta od 20 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene