Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje

Asadova poruka Kurdima: "SAD vas neće zaštititi, stavit će vas u džep i trampiti"

Bašar al-Asad (Foto: AFP)
Bašar al-Asad (Foto: AFP) Foto: Afp
Američki predsjednik Donald Trump najavio je u prosincu da će se povući iz Sirije, što je pod znak pitanja stavilo sudbinu Kurda, američkih saveznika, kojima prijeti napad Turske.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad upozorio je u nedjelju da Sjedinjene Države neće zaštititi one koji ovise o njima, govoreći o kurdskim borcima koji kontroliraju veći dio sjeverne Sirije.

Pročitajte i ovo Lana i Zayn poginuli su, majka i stariji brat bore se za život tragedija u Americi VIDEO Pijana vozačica zabila se u ljude koji su slavili dječji rođendan: Poginuli su Lana (8) i njezin brat, puno je ozlijeđenih Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu"

"Govorimo onim skupinama koje se klade na Amerikance, Amerikanci vas neće zaštititi", rekao je, ne imenujući ih.

"Amerikanci će vas strpati u svoj džep kako biste bili alat u toj trampi, i već su počeli s time."

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u prosincu da će se povući iz Sirije, što je pod znak pitanja stavilo sudbinu Kurda, američkih saveznika, kojima prijeti napad Turske. Američke snage dugo su naoružavale i uvježbavale Sirijske demokratske snage (SDF), predvođene kurdskom milicijom YPG, glavnim američkim partnerom u borbi protiv Islamske države. SDF je zahvaljujući potpori SAD-a uspio zauzeti velike dijelove sjeverne i istočne Sirije.

Ankara smatra YPG sigurnosnom prijetnjom i produženom rukom Kurdistanske radničke stranke (PKK) koja se bori protiv Turske već desetljećima. Sirijski Kurdi su zbog američke odluke obnovili pregovore s Damaskom i Rusijom u nadi da će postići dogovor o zaštiti njihovih područja.

"Nitko vas neće zaštititi osim vaše države", rekao je Assad u televizijskom obraćanju uživo u nedjelju. "Ako se ne pripremite za obranu vaše zemlje, bit ćete samo robovi (Turskoj)." (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene