Bašar al-Asad (Foto: AFP)
Bašar al-Asad (Foto: AFP)

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u prosincu da će se povući iz Sirije, što je pod znak pitanja stavilo sudbinu Kurda, američkih saveznika, kojima prijeti napad Turske.


Sirijski predsjednik Bashar al-Assad upozorio je u nedjelju da Sjedinjene Države neće zaštititi one koji ovise o njima, govoreći o kurdskim borcima koji kontroliraju veći dio sjeverne Sirije.

Vezani članci Sirija i Sjeverna Koreja bile su glavne teme razgovora Donalda Trumpa i članova Vijeća (Foto:AFP) Donald Trump: "Nije važno hoće li Bašar al Asad ostati ili otići..." Nikki Haley (Foto: AFP) Ambasadorica SAD-a zaprijetila samostalnim djelovanjem SAD-a u Siriji

"Govorimo onim skupinama koje se klade na Amerikance, Amerikanci vas neće zaštititi", rekao je, ne imenujući ih.

"Amerikanci će vas strpati u svoj džep kako biste bili alat u toj trampi, i već su počeli s time."

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u prosincu da će se povući iz Sirije, što je pod znak pitanja stavilo sudbinu Kurda, američkih saveznika, kojima prijeti napad Turske. Američke snage dugo su naoružavale i uvježbavale Sirijske demokratske snage (SDF), predvođene kurdskom milicijom YPG, glavnim američkim partnerom u borbi protiv Islamske države. SDF je zahvaljujući potpori SAD-a uspio zauzeti velike dijelove sjeverne i istočne Sirije.

Ankara smatra YPG sigurnosnom prijetnjom i produženom rukom Kurdistanske radničke stranke (PKK) koja se bori protiv Turske već desetljećima. Sirijski Kurdi su zbog američke odluke obnovili pregovore s Damaskom i Rusijom u nadi da će postići dogovor o zaštiti njihovih područja.

"Nitko vas neće zaštititi osim vaše države", rekao je Assad u televizijskom obraćanju uživo u nedjelju. "Ako se ne pripremite za obranu vaše zemlje, bit ćete samo robovi (Turskoj)." (Hina)