Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaoštravanje sukoba

Građani Armenije traže zaustavljanje agresije: "Moja kćer (9) je poginula kada su zapucali ili bacili bombu, ozlijeđeni su mi sin i supruga"

Armenija tvrdi kako je turski F-16 u četvrtak u armenskom zračnom prostoru srušio njezin borbeni zrakoplov, pri čemu je poginuo pilot, no Turska tvrdi kako je to "apsolutno neistinito". Armenci traže zaustavljanje agresije.

Armensko ministarstvo obrane priopćilo je da je do obaranja aviona došlo u armenskom zračnom prostoru te da je pilot iz SU-25 poginuo. Do ovog napada je došlo nekoliko sati nakon što je iz Ankare priopćeno da će pomoći Azerbajdžanu u odbijanju "armenske agresije" te ponude diplomatske i vojne pomoći.

Pročitajte i ovo Zoran Marinović NEUSPJELO PRIMIRJE Suradnik Dnevnika Nove TV iz žarišta trenutno najžešćeg svjetskog oružanog sukoba: "Grad je pod opsadom, neprestano se bombardiraju okolna naselja" Sukob Armenije i Azerbajdžana - 1 nagorno karabah Danas ubijeno više od 20 ljudi, Erdogan se opet oglasio: "Morali su stvari uzeti u svoje ruke, htjeli to ili ne"

Armenija je ranije izjavila da je spremna upotrijebiti ruske balističke rakete Iskander u Nagorno-Karabakhu ako Turska rasporedi svoje američke borbene avione F-16 u znak podrške azerbajdžanskoj ofenzivi, piše RT.

Azerbajdžanski visoki obrambeni dužnosnici odbacili su ranije "dezinformacije" o tome da turski lovci F-16 podržavaju njihove trupe. Vlada Armenije tvrdi da je turki lovac poletio iz zračne baze u Azerbajdžanu.

Poslali otvoreno pismo javnosti

Armenska zajednica hrvatskoj javnosti je poslala otvoreno pismo u kojem je osudila azerbajdžanske vojne napade i pozvala na zaustavljanje, kako kaže, agresije.

"Izveli smo djecu van, tako da se mogu sakriti ili pobjeći, ali nismo uspjeli. Jedan član moje obitelji, moja devetogodišnja kćer, poginula je kada su zapucali ili bacili bombu. Moj mali sin je teško ozlijeđen, i supruga mi je u bolnici, i ona je ranjena", kazao je Igor Gevorgjan iz Nagorno-Karabaha.

Velika eskalacija sukoba

Takav incident bi predstavljao veliku eskalaciju sukoba u regiji južnog Kavkaza. Turska je bliska saveznica Azerbajdžana koji se bori s armenskim snagama u Nagorno Karabahu, teritoriju oko kojeg se dvije strane spore već desetljećima.

Glasnogovornica armenskog ministarstva obrane rekla je da je armenski zrakoplov Suhoj SU-25 bio na borbenom zadatku kad ga je srušio turski F-16.

Voditelj odnosa s javnošću turskog predsjednika Fahrettin Altun rekao je kako bi se "Armenija trebala povući s teritorija pod njezinom okupacijom umjesto da se koristi jeftinim propagandnim trikovima".

Odbacili tvrdnje

I azerbajdžansko ministarstvo obrane odbacilo je tvrdnje da je turski zrakoplov sudjelovao u rušenju armenskog.

Gotovo sto ljudi, među kojima i civili, poginulo je u borbama između Azerbajdžana i Armenije koje su izbile u nedjelju.

Nagorno Karabah je odcijepljena regija koja se nalazi unutar Azerbajdžana, no vode je etnički Armenci. Od Azerbajdžana se odcijepila u ratu 1990-ih, no nije međunarodno priznata.

Ako rat eskalira u njega bi se mogle uključiti i regionalne sile Rusija i Turska. Moskva s Armenijom ima obrambeni savez, dok Ankara podržava Azerbajdžan čije je stanovništvo turkijskog porijekla.

Kremlj je ranije u utorak objavio da je u stalnom kontaktu s Turskom, Armenijom i Azerbajdžanom i poručila da bi svaka vojna podrška nekoj od strana dodala ulje na vatru.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene