Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da se Armenija odmah mora povući s teritorija koji je, kako je kazao, okupirala od Azerbajdžana te da je vrijeme za okončanje krize oko Nagorno Karabaha, nakon sukoba azerskih i armenskih snaga.

Galerija Recep Tayyip Erdogan Rasplamsava se rat između Armenije i Azerbajdžana Sukob Armenije i Azerbajdžana - 1 +3 Sukob Armenije i Azerbajdžana - 2

Najmanje 21 osoba ubijena je u ponedjeljak u drugom danu žestokih sukoba oko Nagorno Karabaha, regije unutar Azerbajdžana kojom upravljaju Armenci.

Vezani članci Provjereno: Ratište u Nagorno Karabahu - 9 Potresna reportaža iz srca rata u Nagorno Karabahu: ''Bio sam u ratovima gdje se ratovalo puškama i topovima. Ovo nikada nisam vidio...'' Zoran Marinović Suradnik Dnevnika Nove TV iz žarišta trenutno najžešćeg svjetskog oružanog sukoba: "Grad je pod opsadom, neprestano se bombardiraju okolna naselja"

Ankara je obećala podržati Azerbajdžan u sukobu. "Vrijeme je za okončanje krize u regiji koja je započela okupacijom Nagorno Karabaha. Regija će opet vidjeti mir nakon što se Armenija, smjesta, povuče s azerske zemlje koju je okupirala", rekao je Erdogan u Istanbulu.

Kazao je da Grupa iz Minska, koju predvode Rusija, Francuska i SAD, već skoro 30 godina ne uspijeva razriješiti armensko-azerski sukob.

Azerbajdžan je "morao uzeti stvari u svoje ruke, htjeli to ili ne", rekao je Erdogan. "Turska će i dalje podržavati Azerbajdžan sa svim svojim resursima i srcem", dodao je.

Erdogan nije kazao je li Turska izravno umiješana u sukob, kao što tvrdi Armenija, a što odbacuje Azerbajdžan.

U sukobima navodno sudjeluju zračne snage i teška oklopna vozila. Ranije je turski ministar obrane Hulusi Akar rekao da Armenija mora vratiti "plaćenike i teroriste" kako bi se uspostavila stabilnost u regiji.

Armenci koji su većina u Nagorno Karabahu proglasili su u 1990-ima samostalnost pokrajine, koja je međunarodno priznata kao dio Azerbajdžana.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju