Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Koalicija gubitnika"

Merkel se priprema za četvrti teški mandat

Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP) Foto: Afp
"Koalicija gubitnika" naziv je koji u Njemačkoj već prati vladu koju se oslabljena Angela Merkel priprema voditi u svom nedvojbeno posljednjem mandatu.

Konzervativci kancelarke CDU/CSU i socijaldemokrati (SPD) postigli su u petak, nakon maratonskih razgovora, dogovor o početku formalnih koalicijskih pregovora čime su povećani izgledi za sastavljanje nove njemačke vlade i izlazak iz političke blokade..

Pročitajte i ovo Angela Merkel (Foto: AFP) Višemjesečna paraliza Maratonski sastanak: Pao dogovor o velikoj koaliciji u Njemačkoj Angela Merkel (Foto: AFP) MARATONSKI RAZGOVORI Na vidiku kraj političke krize u Njemačkoj: Počinju pregovori za sastavljanje koalicijske vlade

Dogovor omogućuje početak detaljnih pregovora o koalicijskom sporazumu sljedećih tjedana, a time se i završava razdoblje neizvjesnosti koje je oslabilo međunarodni položaj Njemačke i postavilo pitanje hoće li Merkel moći ostati na svom položaju.

Njemački politolog Kral-Rudolf Korte rekao je za njemačku televizijsku postaju ZDF da je od velike koalicije ostala mini-koalicija koja predstavlja samo 53 posto birača nakon parlamentarnih izbora, dok su u prethodnom Zastupničkom domu kancelarkini demokršćani CDU, njihov bavarski saveznik CSU I SPD zauzimali dvije trećine mjesta.

Ali u rujnu su tradicionalne stranke kažnjene. Kancelarka je pobijedila, ali uz jedan od najgorih rezultata (33 posto), dok je SPD pao na 20,5 posto.

Razlog za to je prodor krajnje desnice s gotovo 13 posto i povratak liberalne stranke u parlament također s desnim programom.

Tjednik Des Spiegel je nedavno ironično komentirao "paleo-koaliciju" koju čine stranke i čelnici koji sliče dinosaurima.

Troje predsjednika stranaka koji su u petak ispregovarali dogovor oslabljeni su i iznutra. Martin Schulz nije se oporavio od debakla na parlamentarnim izborima, a Horsta Seehofera u CSU-u su marginalizirali njegovi unutarstranački protivnici zabrinuti zbog prodora AfD-a.

Iako nema na vidiku ozbiljnog nasljednika za kancelarku, kruži interna rasprava o dobu nakon Merkel.

Njemačko gospodarstvo je snažno, ali je kancelarka izgubila političke bodove nakon izbjegličke krize.

Nameće se pitanje hoće li ona moći dovršiti svoj četverogodišnji mandat. Većina Njemaca (56 posto) je u prošlotjednom ispitivanju rekla da može. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene