Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki ministar obrane James Mattis prvi radni dan na novoj dužnosti razgovarao je s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom o važnosti tog vojnog saveza, rekao je glasnogovornik Pentagona u utorak.


Američki predsjednik Donald Trump rekao je nedavno da je "NATO zastario jer je osmišljen prije puno godina i jer se nije bavio terorizmom". Također je rekao da zemlje članice NATO-a ne troše dovoljno za obranu.

Vezani članci Branko Bačić, predsjednik Klub zastupnika HDZ-a u Saboru Bačić nakon Predsjedništva HDZ-a izašao pred medije, odgovorio zašto nema šefa: "Sigurno ćete ga to moći pitati" Gordan Grlić Radman Grlić Radman opleo po Milanoviću: "Ovo glorificiranje njegovih velikih zasluga uopće nije točno"

"Dvojica čelnika razgovarala su o važnosti zajedničkih vrijednosti, a ministar je naglasio da SAD, kada od saveznika traži da pomognu obraniti te vrijednosti, uvijek počinje s Europom", rekao je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis.

"Obojica su obećala da će se konzultirati sljedećih mjeseci te su kazali da se raduju osobnom susretu za vrijeme sastanka ministara obrane NATO-a u veljači", rekao je Davis.

Pentagon je rekao da je Mattis razgovarao i s kolegama iz Velike Britanije i Kanade. Kolegi iz Britanije Michaelu Fallonu također je kazao da je angažman SAD-a glede NATO-a "čvrst", rekao je Davis.

Britanska premijerka Theresa May bit će u petak prva inozemna čelnica s kojom će se Trump sastati, tjedan dana nakon inauguracije. (Hina)