Hrvatski premijer je u Bruxellesu, gdje se bavi europskim temama. Zahvaljujući hrvatskoj inicijativi među važnijima je ponovno proširenje. Neizostavan je i europski proračun, koji će obuhvatiti sljedećih sedam godina.

Galerija


Gust raspored za hrvatskog premijera u Bruxellesu. Kao šef Vlade države koja predsjeda Vijećem Europske unije, Andrej Plenković ima pune ruke posla. Ujutro sastanci s čelnikom Europske pučke stranke, a potom i povjerenikom za susjedstvo i proširenje. Radni ručak s čelnicom Europske komisije na kojem se razmatralo najvažnije teme idućeg razdoblja. Za Hrvatsku osobito važno - proširenje.

Vezani članci Tomislav Ćorić Tomislav Ćorić o sukobu interesa: "Nisam imenovao kuma, nisam... Tu ću vas razočarati" Ursula von der Leyen U Europskom parlamentu izglasan sporazum o brexitu, Farage poručio: "To je to. Kraj puta. Završava jedan eksperiment"

"'Imat ćemo novu metodologiju pregovora koja će se usvojiti na Vijeću. Imat ćemo po mom sudu vrlo pozitivan napredak u stajalištima ključnih članica o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i sa Albanijom. EK pripremit će veliki investicijski, dakle ekonomski paket za summitu Zagrebu", rekao je Planković'

O tome je europski vrh sinoć razgovarao s predstavnicima šest zemalja Zapadnog Balkana. Neke su kandidati, neke to tek žele postati.

"Moramo uspjeti. Ako nitko ne uspije, mislim da će biti jako teško reći da vrata postoje. Zato moramo uspjeti", misli Nikola Dimitrov, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije

"Ocjena Europske komisije bila je pozitivna i bit će pozitivna. Drugačija ne može biti jer Albanija ispunjava i ispunjavat će svoje zadaće'', rekao je Edi Rama, albanski premijer, dok Vučić smatra kako su u EU otvoreni da čuju nove inicijative i ideje.

"Poslat će i svoje timove da sa nama razgovaraju i biti spremni da to prime u pisanoj formi od nas'', rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Upravo će proširenje biti glavna tema velikog summita koji Hrvatska organizira u Zagrebu početkom svibnja.

''Ovi susreti kao što će biti ovaj u Zagrebu po onome što želimo mi, a vidim da taj stav dijele i čelnici institucija, postat će sustavan u godinama koje slijede. I na taj način Hrvatska može reći da je uspjela u reafirmaciji politike proširenja'', kaže Plenković.

Premijer se u Bruxellesu bavio i sedmogodišnjim europskim proračunom, o kojem tek treba usuglasiti stavove zemalja članica. Priliku za to će imati već u četvrtak, na izvanrednom samitu. U ovim trenucima Plenković sudjeluje na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za potresom razrušenu Albaniju.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr