Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozivaju na uskraćivanje potpore

Amnesty upozorava 'na jeziv val otmica, mučenja i samovoljnih pogubljenja' u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizacija za ljudska prava Amnesty international optužila je u utorak pobunjeničke skupine u Siriji za otmice, ubojstva i mučenja i pozvala Saudijsku Arabaiju, Katar, Tursku i Sjedinjene Države da im uskrate potporu.

Međunarodna organizacija Amnesty international, sa sjedištem u Londonu, izdvaja skupine u sirijskim pokrajinama Alep i Idleb koje "imaju potporu Katara, Saudijske Arabija, Turske i Sjedinjenih Država", prenosi agencija AFP.

Pročitajte i ovo Hutisti, jemenski pobunjenici (Foto: Arhiva/AFP) Novi sukob Tko su hutisti, zašto napadaju brodove u Crvenom moru i kakav im je status na Bliskom istoku: Sve o pobunjeničkoj skupini koja je zaratila s SAD-om Rat u Siriji (Foto: AFP) Odlaze u Idlib Sirijski pobunjenici povlače se sa sjeveroistoka Damaska

"U Alepu i Idlebu oružane skupine danas imaju odriješene ruke da nekažnjeno čine ratne zločine i druga kršenja humanitarnog međunarodnog prava", piše u izvješću.

Amensty u tom novom izvješću upozorava "na jeziv val otmica, mučenja i samovoljnih pogubljenja".

Takve zločine čine tri islamističke pobunjeničke skupine - Nuredine Zinki, Front Levant i Divizija-16, a sve tri dio su islamističke koalicije "Fatah Halab" ("Osvajanje Alepa).

Američki institut za proučavanje rata u veljači je u svojem izvješću o oporbenim skupinama u Alepu napisao da te tri organizacije primaju ili su primale američku pomoć, piše agencija dpa.

Zločine čine i vrlo utjecajna salafistička skupina Ahrar al-Šam, koju podupire Saudijska Arabija te Fronta al-Nusra, sirijski ogranak Al Kaide.

Sukob u Siriji počeo je 2011., kao pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada i prerastao u razorni građanski rat u kojem sudjeluju regionalni i vanjski igrači. Dosad je gotovo 400.000 ljudi poginulo, a milijuni su raseljeni i izbjegli.

Amnesty nabraja "24 slučaja otmice koje su počinile oružane skupine između 2012. i 2016.", ciljajući "borce za mir, pa čak i djecu" te pripadnike vjerskih manjina, među njima Kurde i kršćanske svećenike .

U izvješću dokumentira mučenja prema iskazima osoba koje su uspjele preživjeti, poput Halma, humanitarnog djelatnika koji je 'potpisao lažna priznanja' jer nije mogao više podnijeti šibanje kabelima po tabanima.

Oružane skupine izriču smrtne kazne "putem moćnih islamističkih sudova s kojima su povezani i koji pravdu kroje na temelju islamskog prava šerijata".

Među ubijenima ima civila, navodi organizacija i spominje slučaj 17-godišnjaka optuženog da je gay te žene ubijene pod optužbom da je preljubnica.

Amnesty poziva Međunarodnu skupinu za potporu Siriji, a napose Katar, Tursku i Saudijsku Arabiju "da prekinu svaku isporuku oružja ili bilo kakvu drugu potporu skupinama upletenima u ratne zločine i druga kršenja" ljudskih ratnog prava i ljudskih prava. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene