Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Amerikanac optužen je u ponedjeljak za krađu brojeva više od 130 milijuna bankovnih kartica, što je najveća takva krađa u Sjedinjenim Državama dosad, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa.


Albert Gonzales koji je trenutačno u pritvoru, mogao bi biti kažnjen s 20 godina zatvora i nekoliko stotina tisuća dolara globe. Optužena su i dvojica njegovih pomagača čija imena nisu objavljena. Kako navodi ministarstvo, riječ je o 'najvećoj krađi kreditnih i platnih kartica koja se ikad dogodila u SAD-u'.

Vezani članci Slika nije dostupna Za krađu brojeva kreditnih kartica dobio 20 godina zatvora Slika nije dostupna Španjolske vlasti i FBI razbili računalnu kriminalnu mrežu

Početkom 2006. mladi informatički pirat i njegovi ortaci 'smislili su sofisticiran način' upada u informatički sustav veletrgovina i financijskih ustanova kako bi otuđili bankovne podatke o njihovim klijentima, objavilo je ministarstvo. Zatim su te podatke slali na servere u nekoliko američkih država, ali i u Nizozemskoj, Latviji i Ukrajini i pronašli su način kako će prikriti svoj trag u ukradenim informatičkim sustavima, dodalo je.