Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki su već uništeni

Američki tenkovi Ukrajini su trebali donijeti preokret u ratu, a sada su povučeni s bojišta

Ukrajinska snimka američkog tenka Abrams u akciji
Ukrajinska snimka američkog tenka Abrams u akciji Foto: Screenshot
Ukrajina je s bojišnice povukla tenkove Abrams jer se nisu mogli nositi s ruskim dronovima.

Ukrajina je s prve crte obrane maknula tenkove Abrams M1A1 koje je dobila od SAD-a, djelomično zbog toga što su im ruski dronovi otežavali skrivanje i izbjegavanje napada, za Associated Press potvrdila su dva američka vojna dužnosnika.

Sjedinjene Države u siječnju prošle godine pristale su poslati Ukrajini 31 Abrams. Kijev je tvrdio da su tenkovi, koji koštaju oko 10 milijuna dolara po komadu, ključni za ukrajinsku sposobnost probijanja ruskih linija.

No bojište se otad znatno promijenilo, posebno zbog opsežne upotrebe ruskih nadzornih i borbenih dronova. Ti su oružani sustavi otežali zaštitu tenkova koje se može brzo otkriti i uništiti, a pet ih je već uništeno.

Pročitajte i ovo Taksi Paprena cijena "Za 9 kilometara naplatio mi je čak 105 eura": Pogledajte nevjerojatno objašnjenje taksista

Proliferacija dronova na bojištu znači da "nema otvorenog terena po kojem možete samo voziti bez straha od otkrivanja", pod uvjetom anonimnosti rekao je visoki vojni dužnosnik SAD-a Associated Pressu.

"Zasad su tenkovi premješteni s prve linije, a SAD će surađivati s Ukrajincima da bi promijenili taktike", rekao je admiral Christoper Grady, član Združenog stožera američkih snaga.

"Kada razmišljate o evoluciji borbe, velika oklopna vozila mogu biti u opasnosti u okruženju gdje su bespilotni letački sustavi sveprisutni", pojasnio je Grady te dodao da su tenkovi i dalje važni.

Iako su dronovi znatna prijetnja, problem je što Ukrajinci nisu usvojili taktike koje bi mogle učiniti tenkove učinkovitijima, u razgovoru za AP ustvrdio je jedan od američkih dužnosnika za obranu.

Pročitajte i ovo Zračna luka Kabul, eksplozija Skrivena istina Ovo je tajna koju Pentagon posebno skriva: "Snimka otkriva da nije bila samo jedna eksplozija"

Nakon što je najavio da će u siječnju 2023. godine pružiti Ukrajini tenkove Abrams, SAD je organizirao obuku Ukrajinaca u vojnoj bazi u Njemačkoj da bi ih se naučilo kako ih održavati i kako upravljati njima.

Kako je proljeće odmicalo, a očekivana ukrajinska protuofenziva zaostajala, prebacivanje s obuke tenkova na postavljanje Abramsa na bojište smatrano je imperativom za probijanje utvrđenih ruskih linija. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u rujnu je na svom kanalu na Telegramu objavio da su Abramsi stigli u Ukrajinu.

Međutim, otad ih je Ukrajina koristila samo u određenim situacijama i nije ih uspjela u potpunosti iskoristiti, a tijekom nedavnog povlačenja iz Avdijivke, grada na istoku Ukrajine koji je mjesecima bio žarište intenzivnih borbi, nekoliko je tenkova izgubljeno zbog ruskih napada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene