Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki senat u petak nije prihvatio mjeru kojom bi se onemogućilo predsjednika Donalda Trumpa da pokrene napad na Iran bez podrške Kongresa, osim u slučaju obrane.


Mjera, koja je trebala biti amandman na godišnje izvješće o obrambenoj politici, odbijena je s 50 glasova protiv naprema 40 za, čime ona nije dobila potrebnih 60 glasova Senata kojim vlada republikanska većina. Deset senatora nije glasalo.

Vezani članci Donald Trump, predsjednik SAD-a Tko je Donald Trump? Nekretninski mogul, bivši voditelj reality showa i dobitnik Zlatne maline u borbi za još četiri godine u Bijeloj kući Predsjednik SAD-a Donald Trump Trump nakon napisa da duguje za porez: "Platio sam milijune dolara, imao sam pravo na olakšicu"

Vojne napetosti između Sjedinjenih Država i Irana porasle su tijekom posljednja dva mjeseca, nakon što je Trump prošle godine povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila.

Izvješće, Akt o nacionalnoj obrani (NDAA), Senat je odobrio u četvrtak, no čelnici Senata donijeli su rijetku odluku kojom su dopustili glasanje o amandmanima u petak, nakon što se nekolicina Republikanaca pridružila Demokratima pozivajući na raspravu o tom pitanju.

Također su se složili kako će glasanje, koje je počelo u 5 ujutro po lokalnom vremenu, trajati tijekom dana kako bi u njega uključilo Demokrate koji su sudjelovali u predsjedničkoj debati u Miamiju. Glasanje je zaključeno deset sati kasnije, u 15 sati po lokalnom vremenu.

Republikanci koji su se protivili prihvaćanju mjere tvrde kako bi ona nametnula nepotrebna ograničenja Trumpu ukoliko bi se suočio s prijetnjom Irana.

Zagovornici amandmana smatraju kako je potrebno osigurati Kongresu njegovo ustavno pravo da odobri upotrebu vojne sile te da se smanji vjerojatnost za pogrešne procjene koje bi zemlju uvukle u produženi sukob.

Washington je prije tjedan dana opozvao zračne napade nekoliko minuta uoči početka napada.

Iran je u petak kazao kako su europske zemlje ponudile premalo u pregovorima kojima nastoje uvjeriti Teheran da odustane od namjere kršenja ograničenja nametnutih međunarodnim nuklearnim sporazumom. (Hina)

Miroslav Škoro: ''Ne oslanjam se na brojke, nego na bilo naroda''