Američki predsjednik Donald Trump odobrio je u petak vojne napade protiv Irana, ali ih je otkazao kad su zrakoplovi već bili u zraku spremni za napad. Sada je objasnio i zašto je to učinio.

Galerija


Trump je prvotno odobrio udare na mali broj odabranih ciljeva u Iranu, a udare je zakazao za petak prije zore kako bi se smanjio rizik za iransku vojsku ili civile, dodaje se.

Vezani članci Ilustracija Pucnjava u Americi: Napadač ubio petoricu djelatnika pivovare, policija pronašla i njegovo tijelo Donald Trump izvjestio o ubojstvu vođe Al Qaide Donald Trump: SAD je ubio vođu Al Qaide na Arapskom poluotoku

Zrakoplovi su bili u zraku, a brodovi su bili u poziciji, ali nijedna raketa nije ispaljena jer se Trump predomislio. Na Twitteru je američki predsjednik objasnio i zašto je odlučio otkazati napad na Iran.

"U ponedjeljak su srušili dron bez posade koji je letio iznad međunarodnih voda. Prošle noći bili smo spremni odgovoriti udarom na tri različite lokacije. Kad sam pitao koliko ljudi će umrijeti, general mi je rekao: '150 ljudi, gospodine'. Deset minuta prije udara, zaustavio sam ga.

To nije proporcionalan odgovor na rušenje drona bez posade. Meni se ne žuri. Naša vojska se gradi i spremna je, najbolja na svijetu. Sankcije ih grizu, a sinoć smo ih dodali još. Iran ne smije NIKAD imati nuklearno oružje, ne protiv SAD-a, ne protiv svijeta", napisao je Trump.

Podsjetimo, iranskim projektilom oboren je američki vojni dron u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog tjesnaca, rekao je u četvrtak američki dužnosnik zatražeći anonimnost.

Iran tvrdi da je dron bio u njegovom zračnom prostoru, a Amerikanci da je bio u međunarodnom.

Trump je odmah nakon rušenja letjelice taj potez nazvao "golemom pogreškom". (V.P./Hina)

Turistički biser Jadrana skoro cijeli dan bez struje: Ugostitelji se žale da im je posao patio, pa ih gradonačelnik prozvao