Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stalni "gosti" u regiji

Tvrde da im nije cilj rat s Iranom, no snage koje je SAD poslao u Perzijski zaljev nose posve drugačiju i jasnu poruku

Američka flota (Foto: Arhiva/AFP)
Američka flota (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
''SAD ne želi rat, ali zadržava pravo da okruže Iran ratnim brodovima i bombarderima samo u slučaju da Teheran donese 'lošu' odluku koja nije u skladu s interesima Washingtona'', rekao je u intervjuu za CNBC američki državni tajnik Mike Pompeo.

Mike Pompeo kazao je da bi SAD, naravno, pozdravio priliku za pregovore s Teheranom, piše RT. Međutim, važno je imati zastrašujuće vojne sile oko Irana kako bi Sjedinjene Države bile spremne na sve u slučaju da ''Iran odluči raditi protiv interesa SAD-a, bilo da se radi o Iraku, Afganistanu, Jemenu ili bilo kojem drugom dijelu Srednjeg istoka'', ističe Pompeo.

Pročitajte i ovo Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Napad VIDEO/FOTO Iran napao Izrael dronovima i raketama: Mnogi su oboreni, ranjeno dijete, eksplozije i sirene u raznim dijelovima zemlje Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje

Tvrdi i kako Washington nije zainteresiran za nove sukobe u regiji, ali je i dalje spreman djelovati "u slučaju da Iranci donesu lošu odluku". "Nećemo se zavaravati – naš cilj nije rat. Naš je cilj promjena u ponašanju iranskog vodstva", rekao je Pompeo.

Izgleda da je onda i kao poticaj na promjenu ponašanja SAD prošlog tjedna razmjestio borbenu skupinu američkog nosača zrakoplova Abraham Lincoln i eskadrilu bombardera.

Šalju ''nedvosmislenu poruku Iranu''

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton je kazao da su to učinili kako bi ''poslali jasnu i nedvosmislenu poruku Iranskom režimu''.

Pentagon je priopćio kako se i Patriotove rakete te transportni brod Arlington raspoređuje u regiju "kao odgovor na naznake pojačane iranske spremnosti za provođenje ofenzivnih operacija protiv američkih snaga i naših interesa".

Osim nosača zrakoplova A. Lincoln sa svim pripadajućim ratnim zrakoplovima, od borbenih preko zrakoplova za elektroničko ometanje zračno prostora, do helikoptera, SAD je u Perzijski zaljev poslao: krstaricu, četiri razarača, teške bomardere B-52, borbene zrakoplove F-15C Eagle, amfibijski desetni brod i rakete Patriot, piše Business Indsider.

Stalni gosti u Perzijskom zaljevu

Dok je američka vojska postala praktički stalna postava u Perzijskom zaljevu, neobično je da Washington proziva Iran kada opravdava takvo raspoređivanje.

U nedjelju je šef iranske elitne revolucionarne garde Hossein Salami opisao je američku aktivnost u regiji kao "psihološki rat".

Ipak, Pompeo je naglasio kako će Washington pozdraviti poziv iz Teherana, ali da će se sankcije i američko vojno držanje nastaviti ako se iranska vlada "ne promijeni". Kao primjer, državni tajnik je tvrdio da Hezbollah, militantna skupina koju podupire Iran, sada djeluje u Venezueli. Pompeo još nije dostavio dokaze koji bi potkrijepili vezu Hezbollah-Venezuela o kojoj često govori, piše RT.

Sama Venezuela bila je izložena jedinstvenom obliku diplomacije Washingtona. Brodovi američke obalne straže dobili su upute da se vrate nakon što su putovali prema teritorijalnim vodama Venezuele. Venezuelanska mornarica poslala je patrolni čamac kako bi zaustavila američki brod od daljnjeg prodiranja. Caracas se s krizom suočava od siječnja kada se američki oporbeni čelnik Juan Guaido proglasio privremenim predsjednikom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene