Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nestao s majkom i djedom

Oteti dječak otkrio detalje svog bijega i kako se našao sam nasred ceste: "Počeo sam sumnjati..."

Alex Batty
Alex Batty Foto: Greater Manchester police/Screenshot
Tinejdžer koji je nestao sa svojih 11 godina pronađen je prošlog tjedna u Francuskoj, a sada je ispričao što je sve prethodilo njegovom povratku kući i normalnom životu.

Alex Batty (17) nestao je kada je imao 11 godina s majkom Melanie (43) i djedom Davidom (64) koji su bili pobornici alternativnog načina života. Godinama su lutali Europom, a onda je Alex prelomio i odlučio vratiti se svom domu.

Prošlog je tjedna pronađen u Francuskoj, a nakon toga se vratio živjeti kod svoje bake, zakonske skrbnice Susan Caruana (68) u Ujedinjeno Kraljevstvo.

"Posvađao sam se s mamom i samo sam mislio kako ću otići jer ne mogu živjeti s njom", ispričao je u razgovoru za britanski Sun i pritom otkrio niz detalja vezanih uz njegov nestanak.

Pročitajte i ovo Odluka o istražnom pritvoru profesoru - 1 usvojena žalba Profesor pušten na slobodu: "I oni su ljudi, i oni imaju ljudska prava"

Alex je sve ove godine bio u potpunosti izoliran od svijeta, u šest godina je stekao samo jednog prijatelja, a u školu nije išao niti jedan dan. U "nomadski" način života počeo je sumnjati s 14 godina, a onda je krenuo razmišljati i o povratku.

"Uvijek bi bilo isto, Francuska ili Španjolska. U planinama, usred ničega, nije bilo ljudi mojih godina", ispričao je, a svoju je majku opisao kao osobu koja ne želi biti rob sustava te ne vjeruje vladi.

"Ona je sjajna osoba i ja je volim, ali nije sjajna majka", naglasio je.

Iako je svoju zamisao o povratku podijelio s majkom i djedom, Melanie nije bila sklona tom razmišljanju. Bila je protiv njegovog povratka, dok mu je djed poručio da napravi ono što je za njega najbolje.

Devetog prosinca posljednji je puta vidio djeda na imanju u južnoj Francuskoj, a samo dva dana kasnije napunio je ruksak i napustio farmu. 

Pročitajte i ovo Ilustracija napeti odnosi Rusija zaprijetila SAD-u, iza svega stoje milijarde dolara: "Spremni smo na svaki scenarij"

U francuskom Toulouseu pronašao ga je student, a Alex je izmislio da je četiri dana hodao kroz planine kako bi kasnije policiju udaljio od majke i djeda u slučaju da pomisle da je riječ o otmici djeteta. Izmislio je i drugo ime, svima se predstavljao kao Zack.

Stvari su se nakon toga brzo razvijale. Ubrzo je ispitan u policijskoj stanici, otputovao baki u Manchester te će sada pokušati normalno nastaviti sa životom: krenuti u školu i učiti. Želi se baviti informatikom ili kibernetičkom sigurnošću.

Sudac je odlučio da će Alex biti kod bake pod posebnom pravnom zaštitom kao štićenik suda, a ona će se za njega brinuti dok ne napuni 18 godina što je za dva mjeseca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene