Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ženski boks kao tabu

Afganistanske sestre boksačice bore se protiv predrasuda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sestre Shabnam i Sadaf Rahimi borbu za prava žena shvaćaju ozbiljnije od svojih kolegica. Ove mlade Afganistanke članice su prve ženske boksačke ekipe u svojoj zemlji.

Shabnam (19) i Sadaf (18) treniraju u trošnoj dvorani sa slomljenim zrcalima, betonskim podom i sa samo četiri boksačke vreće. Neke djevojke treniraju sa zaštitinim maskama kako im pri treniraju ne bi smetala prašina s poda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nakon Moskve Francuska podigla upozorenje na terorizam na najvišu razinu Mladić koji je ukrao sigurnosne planove za Olimpijske igre osuđen na sedam mjeseci zatvora Ide u zatvor Uhićen kradljivac sigurnosnih planova za jedno od najvećih sportskih događanja

'Oduvijek sam željela postati boksačica, ali moj se otac s time nije slagao. Rekao je kako djevojke ne bi trebale boksati', rekla je 18-godišnja Sadaf za Reuters. 'Nakon što sam osvojila prvu medalju promijenio je mišljenje.'

Ženski boks je još uvijek relativna nepoznanica u većini zemalja, posebice u Afganistanu u kojem se žene još bore za ravnopravnost po pitanju prava na zapošljavanje i školovanje.

Ove djevojke treniraju tri puta tjedno na mjestu koje je nekada Talibanima služilo za javno kažnjavanje građana. 'Čula sam da su Talibani ovdje ubili velik broj žena, pa me ponekad uhvati panika kada ostanem sama u dvorani', kaže Sadaf. Za vrijeme vladavine Talibana (1996.-2001.) svi ženski sportovi su bili zabranjeni, a i danas imaju puno manje mogućnosti za treniranje od muškaraca.

U ovom konzervativnom društvu mnogi smatraju ženski boks tabuom, te se ove sestre često susreću sa ozbiljnim prijetnjama. 'Prije dvije godine netko je nazvao našeg oca i rekao mu kako će nas ili oteti ili ubiti ako nam dopusti da se dalje bavimo boksom', kaže Shabnam.

Najveća želja ovim perpektivnim sestrama je dospijeti na Olimpijske igre u Londonu. Njihov trener Mohammad Saber Sharifi vjeruje u Shabnam i Sadaf, ali njegov cilj je još veći. 'Želimo pokazati svijetu da afganistanske žene mogu biti vođe, te da mogu raditi bilo što, pa i boksati.'
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene