Obavijesti Video Pretražite Navigacija

9/11 - pet godina poslije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države su počele u ponedjeljak odavati počast žrtvama terorističkog napada 11. rujna minutom šutnje u 8,46 u vrijeme prvoga udara na Svjetski trgovački centar (WTC) prije pet godina. U članku pogledajte galeriju fotografija našeg reportera Mateja Lončarića sa mjesta događaja iz New Yorka.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg je pozvao na trenutak tišine na Ground Zero (mjestu udara), gdje su se uzdizali tornjevi Blizanci i gdje je poginulo gotovo 3.000 ljudi.

Pročitajte i ovo Avion Boeing Jedan u nizu Novi incident na letu: Zbog bizarnog incidenta 176 putnika vraćeno u New York Incident u New Yorku Memorijalni centar 9/11 UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Muškarac se bacio naglavce u 9-metarski bazen, iza njega je ostao krvavi trag: "Napravio sam to za oca"

Diljem zemlje predviđene su počasti žrtvama najsmrtonosnijih napada ikada izvedenih u Sjedinjenim Državama.

Američki predsjednik George W. Bush je izjavio u ponedjeljak da nije mogao predvidjeti koliko će napadi 11. rujna promijeniti život Amerikanaca, ali da mu je nakon njih odmah bilo jasno koliko će njegov mandat biti pod znakom borbe protiv terorizma.

On je također rekao za tv-mrežu NBC da se suzbijanje terorizma ne sastoji samo u ubijanju više terorista nego ih njihovi šefovi uspiju unovačiti.

"Moj doživljaj svijeta se radikalno promijenio tog dana. Shvatio sam da je moja najvažnija odgovornost, kao i naše vlade, zaštita ljudi", zaključio je Bush. 
Svijet se sjeća terorističkih napada 11. rujna

Podijeljeni svijet sjeća se u ponedjeljak terorističkih napada na SAD 11. rujna prije pet godina i dok se saveznice obavezuju na borbu protiv fanatizma, kritičari govore da američka politika širi nasilje, a jedan militantni čelnik obećaje "nove događaje", javljaju svjetske agencije.

Japanski premijer Junichiro Koizumi upozorio je da je terorizam "i dalje velika prijetnja kao što je uvijek i bio", dok je australski čelnik obećao da će vrijednosti građanske i vjerske slobode "na kraju odnijeti pobjedu".

Američki i filipinski vojnici koji se bore protiv islamskih
ekstremista u džunglama jugoistočne Azije pomolili su se na godišnjicu napada za mir i sigurnost.

Američki dužnosnici izjavili su u ponedjeljak u Iraku da SAD
pobjeđuju u ratu protiv terorizma, ali da bi svako popuštanje u borbi sada samo ojačalo skupine kao što je al-Qaida. Na ceremoniji u američkoj zračnoj bazi nedaleko od bagdadske zračne luke okupili su se američki vojnici i pripadnici iračkih snaga kako bi se sjetili onih koji su poginuli u napadima 11. rujan i odali počast vojnicima koji su izgubili život u sukobima u Iraku.

U međuvremenu je al Qaeda objavila video zapis kako bi obilježila petu godišnjicu napada 11. rujna na New York i Washington, u kojoj je izgubilo život gotovo 3.000 ljudi, a drugi čovjek al Qaede, Ayman al-Zawahiri, rekao da "su novi događaji na putu" i pozvao je muslimane da intenziviraju svoju otpor Sjedinjenim Državama. On je poručio da su sljedeće mete njihovih boraca Perzijski zaljev i Izrael.

Zastupnici tvrdolinijaši u Pakistanu, ključnoj saveznici SAD-a,
okrivili su petogodišnji američki rat protiv terorizma za "razaranje mira u cijelom svijetu".

Australski premijer John Howard izjavio je u ponedjeljak na
ceremoniji održanom u američkom veleposlanstvu u Canberri da je "terorizam neprijatelj svih ljudi dobre volje". On je rekao da su napadi 11. rujna bili udar na vrijednosti građanske i vjerske slobode i obećao je da će one "na kraju odnijeti pobjedu".

U Indoneziji, koja je bila pogođena nizom smrtonosnih terorističkih napada za koje se vjeruje da je izvršila al Qaeda, 100 muslimanskih studenata održalo je u nedjelju kasno navečer molitve za mir i izjavili su da niti jedna vjera ne opravdava takvo nasilje.

Novozelandska premijerka Helen Clark izjavila je da svijet nije sigurniji nakon sigurnosnih operacija poduzetih poslije 11. rujna, te da je američka invazija na Irak stvorila novo utočište za napadače.

Dok međunarodni mediji javljaju o odavanju počasti žrtvama napada, zapadne vlade koriste te stravične napade za opravdavanje svog rata protiv terorizma.

Dužnosnici Europske unije istaknuli su povodom pete godišnjice napada da je borba protiv terorizma prioritet za EU, ali da se pritom mora voditi računa o ljudskim pravima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene