Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pomoću drona

"On je pravi heroj Ukrajine": 15-godišnjak svojom "igračkom" uspješno locirao kolonu ruskih vozila

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
15-godišnji Andrij Pokrasa je svojim dronom locirao kolonu ruskih vozila koja su napredovala prema Kijevu. Uz pomoć njegovih podataka kolona je uništena, a Andrij je postao heroj.

Kako je ruska vojska napredovala prema Kijevu krajem veljače, ukrajinske obrambene snage dale su zadatak civilu i operateru drona da pronađe kolonu vozila koja se približavala sa zapada. Civil je u polju iza svoje kuće locirao kolonu, koju je kasnije uništila ukrajinska artiljerija.

Civil je hvaljen kao heroj, a tek kasnije se saznalo da se radi o 15-godišnjem Andriju Pokrasi. Identitet i ulogu koju je odigrao potvrdili su njegovi roditelji, predsjednik Ukrajinske federacije vlasnika dronova i zapovjednik u ukrajinskim oružanim snagama, kako prenosi MSN.

"Bio je jedini koji je imao iskustva s dronovima na tom području", objasnio je zapovjednik Jurij Kasjanov. "On je pravi heroj, heroj Ukrajine". Pokrasa je rekao da je iskustvo bilo "vrlo, vrlo zastrašujuće", ali nije htio da ruski vojnici zauzmu njegov grad.

Pročitajte i ovo Sarmat, Rusija nakon zabrane preleta "Znate li što je dobar Sarmat?": Rusija zaprijetila Crnoj Gori, Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji balističkim raketama

Pročitajte i ovo Glasnogovornica ruskog MUP-a Marija Zaharova BROJNE REAKCIJE Oglasila se Zaharova o zabrani preleta Lavrovu: "Previše ste sebični, mislite da ste u središtu svijeta"

Rekao je da su mu se obratile obrambene snage jer su trebale saznati GPS koordinate ruske kolone vozila. "Dali su nam informacije o tome gdje bi se Rusi trebali otprilike nalaziti. Naš je cilj bio pronaći točne koordinate i prenijeti ih našim vojnicima", rekao je Pokrasa.

"Uspjeli smo pronaći kolonu jer je jedan kamion dugo vremena imao upaljena svjetla. Dao sam im koordinate i slike, a nakon toga su gađali lokaciju", rekao je Pokrasa. Ukrajinska artiljerija uspješno je uništila kolonu.

Komercijalni dronovi postali su vrlo važan alat u ukrajinskom ratu. Stotine civila koje posjeduju dronove uspješno su dokumentirale sve - od kretanja ruskih snaga do potencijalnih ratnih zločina. Ti su podaci kasnije objavljeni na internetu ili proslijeđeni ukrajinskim vlastima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene