Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečanost povodom pada komunizma

'10 milijuna Poljaka organiziralo se u najljepši pokret'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci europskih čelnika i protukomunističke ikone proslavili su u četvrtak 20. godišnjicu prvih djelomično slobodnih izbora u Poljskoj nakon Drugoga svjetskog rata.

Među poznatima i zaslužnima na slavlju u Krakovu je bio bivši vođa Solidarnosti Lech Walesa, kao i bivši češki predsjednik Vaclav Havel, njemačka kancelarka Angela Merkel te premijeri Češke, Mađarske, Ukrajine, Rumunjske i Litve.

Pročitajte i ovo Požar u trgovačkom centru u Varšavi Više od 200 vatrogasaca na terenu VIDEO Neviđeni požar uništio jedan od najvećih trgovačkih centara Donald Tusk Sastao se s vojskom Predsjednik europske države najavio: "Gradimo utvrde na granici, suočeni smo s hibridnim ratom"

'Je li itko mogao zaželjeti nešto ljepše od zatvaranja drugog kršćanskog milenija u miru i otvaranja trećeg milenija kako se doliči, stvaranjem ujedinjene Europe i čak globalizacije', rekao je Walesa. 'Zahvaljujem Lechu Walesi, koji je kao skromni radnik uspio u nekoliko tjedana okupiti 10 milijuna Poljaka, koji su se zatim organizirali u najljepši pokret. Naše poljsko iskustvo govori da oni koji zaboravljaju slobodu i solidarnost vrlo ih brzo izgube', poručio je poljski premijer Donald Tusk.

'Ono što se dogodilo u Poljskoj bio je znak da nema povratka na staro', kazao je Havel. Merkel je ocijenila da je 'Poljska pomogla u dokončanju podjele Njemačke'. Tijekom svečanosti zazvonilo je i povijesno Zigmundovo zvono koje se koristi u posebnim prilikama. Zadnji je put zvonilo 2004. kada se Poljska pridružila EU i kada je umro papa Ivan Pavao II. Navečer će se održati rock koncert na kojemu će nastupiti Scorpionsi, Kylie Minogue i poljski punk bendovi iz 80-ih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene