Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Po prvi puta u povijesti Europskih nogometnih prvenstava na EURU u Austriji i Švicarskoj nogometaši će biti podvrgnuti i testiranju na krvni doping, priopćila je UEFA.


"Odlučili smo po prvi puta uvesti i testiranje krvi nogometaša na EURU. Ne radi ni o kakvoj sumnji da nogometaši koriste krvni doping, već smo potpisali ugovor sa Svjetskom anti-dopinškom agencijom (WADA) koji nas obvezuje da na velikim natjecanjima poput EURA provodimo i takva testiranja", kazao je predsjednik UEFA-e Michel Platini.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija EMA započela procjenu: Može li koktel antitijela potpuno preokrenuti borbu protiv koronavirusa? Maturanti uče (Foto: Dnevnik.hr) Splitsko-dalmatinska županija testirala maturante na koronu, objavili rezultate za nešto manje od tisuću učenika

Na EURU 2008 bit će testirano ukupno 300 igrača iz svih 16 reprezentacija, a uz standarno uzimanje uzoraka urina, provodit će se i testovi na EPO i hormone rasta, te na druge oblike krvnog dopinga.

UEFA za vrijeme trajanja prvenstva namjerava provoditi testiranja i prije samog početka natjecanja, u u trening-kampovima reprezentacija. Svaka će od 16 momčadi u trening-kampovima biti testirana najmanje jedanput i to nasumičnim uzorkom na najmanje 10 nogometaša.

Kada prvenstvo započne, na svakoj utakmici će ždrijebom za doping-kontrolu određivati po dva nogometaša iz svake momčadi, a UEFA tvrdi da će rezultati biti objavljeni već 48 sati nakon što uzorci stignu u UEFA-in laboratorij u Lausannei.