Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EURO 2008: Po prvi puta testiranje na krvni doping

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po prvi puta u povijesti Europskih nogometnih prvenstava na EURU u Austriji i Švicarskoj nogometaši će biti podvrgnuti i testiranju na krvni doping, priopćila je UEFA.

"Odlučili smo po prvi puta uvesti i testiranje krvi nogometaša na EURU. Ne radi ni o kakvoj sumnji da nogometaši koriste krvni doping, već smo potpisali ugovor sa Svjetskom anti-dopinškom agencijom (WADA) koji nas obvezuje da na velikim natjecanjima poput EURA provodimo i takva testiranja", kazao je predsjednik UEFA-e Michel Platini.

Pročitajte i ovo Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava? Andrej Plenković "Pišu budalaštine" Plenkovića naljutilo pitanje o Hrvoj Šipek i Turudiću: "Pa to su gluposti da ne mogu biti gluplje"

Na EURU 2008 bit će testirano ukupno 300 igrača iz svih 16 reprezentacija, a uz standarno uzimanje uzoraka urina, provodit će se i testovi na EPO i hormone rasta, te na druge oblike krvnog dopinga.

UEFA za vrijeme trajanja prvenstva namjerava provoditi testiranja i prije samog početka natjecanja, u u trening-kampovima reprezentacija. Svaka će od 16 momčadi u trening-kampovima biti testirana najmanje jedanput i to nasumičnim uzorkom na najmanje 10 nogometaša.

Kada prvenstvo započne, na svakoj utakmici će ždrijebom za doping-kontrolu određivati po dva nogometaša iz svake momčadi, a UEFA tvrdi da će rezultati biti objavljeni već 48 sati nakon što uzorci stignu u UEFA-in laboratorij u Lausannei.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene