Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski zastupnici SDP-a od Ustavnog će suda tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru koji je donesen prvi dan nakon konstituirajuće sjednice Sabora.


Reporeterka Nove TV Tatjana Krajač javila se uživo iz Sabora u Vijestima u 17 sati zbog zahtjeva SDP-a za ocjenom ustavnosti nad Zakonom kojim se uređuju prava zastupnika poznata i kao "6+6".

Vezani članci Desnica protiv eura - 2 Desnica protiv uvođenja eura. Kažu da Hrvatska nije spremna za promjenu valute i da je to posljednja obrana suverenosti Slika nije dostupna Potpredsjednik Mosta napušta Sabor: "Birači će sami procijeniti jesam li ih iznevjerio"

"Tim se zakonom određuje pravo korištenja šest mjeseci pune plaće i šest mjeseci pola plaće nakon završenog mandata. Žele da na to pravo imaju samo oni koji su minimalno godinu dana proveli u Saboru te da to vrijedi i za ovaj saziv Sabora što bi značilo da Zakon ima retroaktivno djelovanje na zastupnike koji  su prisegnuli pod nekim drugim zakonom", javlja reporterka Nove TV Tatjana Krajač.

"Smatramo da je procedura provedena u donošenju tog zakona protivna Ustavu i zato tražimo očitovanje Ustavnog suda kao i o tome kako će Sabor ubuduće postupati kod konstituirajućih sjednici i koje će propise tada moći donositi  ", kazao je SDP-ovac Peđa Grbin.

Predsjednik kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić poručio je kako se Grbin bori za one saborske zastupnike koji su prošle godine nakon tjedan dana provedenih u Saboru imali pravo na te povlastice.

"Takvi zastupnici dolaze upravo iz redova SDP-a", kazao je Šimić.