Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DVIJE GODINE OD POTRESA

Stanovnici Banovine prepušteni sami sebi: "Neka se sruši na mene, ali ja više neću biti u kontejneru"

Aktualno Galerija Banovina - 1 Banovina - 1 Foto: DNEVNIK.hr Banovina - 2 Banovina - 2 Foto: DNEVNIK.hr Banovina - 3 Banovina - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Banovina - 4 Galerija 1/4 >>
Stanovnici Banovine i nakon skoro dvije godine osjećaju posljedice razornog potresa i prespore obnove. Stariji čekaju pomoć države, a sve više mladih želi se iseliti jer su, kažu, prepušteni sami sebi.

Dvije godine nakon potresa na Banovini vide se tek rijetki božićni ukrasi. Izgrađeno je šest novih kuća i sve je više onih koji na državu više ne računaju i obećanjima ne vjeruju.

"Kad su uklonili kuću, ja sam mislio samo iskopati temelje i preliti si deku da ostane čista površina. Tko dođe graditi, barem će nešto imati gotovo. Kad sam završio, krenule su neke akcije s prijateljima koji su mi pomogli i onda sam praktički sam to počeo raditi", rekao je Josip iz Strašnika.

Pročitajte i ovo Marin Piletić PAKET POMOĆI Ministar Piletić za Dnevnik Nove TV: "Vlada će osigurati novac da ljudima bude čvrst krov nad glavom." Otkrio i kad stiže jednokratna pomoć

Pročitajte i ovo Vladimir Putin "NISMO ODUSTALI OD PREGOVORA" Putin tvrdi da Rusija želi kraj rata u Ukrajini: "Naš cilj nije zavrtjeti kolo vojnog sukoba"

Sa svojom majkom i sestrom, ove godine bez oca, Josip će Božić ponovno provesti u kontejneru.

"Uvijek gajiš želju da si u kući. Hrabar si, jak si, navikneš se na to, ali Božić želiš dočekati pod pravim krovom. Mogu vam reći da sam žalostan što je većina mojih prijatelja iz gradova otišla. Ostali su oni koji još malo imaju nade u tu obnovu, u bolje sutra", rekao je reporterki Dnevnika Nove TV Sari Duvnjak.

"Neka se sruši, ali ja neću biti u kontejneru"

Boljoj budućnosti nada se i Dragan. Iz dvorišta gleda svoju kuću, koja svakim danom sve više propada.

"Kuhamo u kući, u hladnome, u kupaonici. U kontejneru nema vode. Srećom što je novi, pa ne propušta kiša", rekao je.

Po kiši, snijegu i hladnoći, supruga Sara i on pomažu si koliko mogu, a u kući mogu koristiti sanitarni čvor.

"Nemam ni bor gdje staviti, nemamo ništa. Imamo borić na frižideru u kontejneru i to je to", rekla je Sara.

Pročitajte i ovo Međugorje - 1 STAV KATOLIČKE CRKVE Čeka se odluka o Međugorju: "Mislim da je proglašenje svetištem samo pitanje vremena"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oglasila se i policija Liječnici o dječaku kojemu je petarda odnijela šaku: "Mogao je umrijeti, a sve zbog gluposti"

Jedina želja koju imaju je da u ovim uvjetima ipak ostanu zdravi i da sljedeći Božić ne provedu u kontejneru.

"Ja ću ići naljeto ovo čistiti, pa makar mjesec dana čistio vlagu i krečio. Neka se sruši na mene, ali ja više neću biti u kontejneru. Ja sam poludio u kontejneru", rekao je Dragan.

Sreća je na strani mlađih, koji svojim rukama mogu izgraditi novi dom, no ipak je više onih koji se bez konkretne pomoći države ne mogu nadati dostojnom životu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene