Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIČA PROVJERENOG

Prvo je stigao potres, a onda zanemarivanje: Organizirali bus za novinare da bi se pohvalili sa šest obnovljenih kuća

Dvije godine nakon potresa nadležni se hvale sa šest novoizgrađenih kuća. Zbog toga su čak organizirali autobus i pozvali novinare u obilazak. Reporterka Provjerenog Danka Derifaj otišla je nešto ranije da bi doznala koja je stvarnost života na Banovini i zatekla tugu, razočaranje i beznadnost.

Za otprilike dva tjedna bit će točno dvije godine od potresa u Petrinji. Kad ulazite u grad, ne vidite nove kuće, obnovljene objekte, već ruševinu koja propada. Vrijeme prolazi, a obnovljeni domovi slabo se naziru.

Tko se nije snašao, još uvijek je u kontejneru. U kontejnerskim naseljima Sajmište i Moščenica trenutačno boravi više od 200 ljudi, kojima je proteklih dana priopćeno da bi bilo dobro da do kraja godine izađu iz kontejnera u čvrste objekte.

Bez obzira na bijedu na terenu, Gordan Hanžek, šef Državnog ureda za stambeno zbrinjavanje i obnovu, organizirao je autobus za novinare da bi im pokazao šest obnovljenih kuća.

Iz Državnog ureda kažu da je na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije trenutačno u izgradnji još 86 kuća, a 17 u pripremi za početak građenja. Ukupno je, kažu, obnovljeno 4029 obiteljskih kuća, a isplaćeno je 337 novčanih potpora za samoobnovu.

Pročitajte i ovo Provjereno: SP u Katru - 5 izrabljivanje radnika Zviždačica i novinar koji su razotkrili mračnu stranu nogometa progovorili za Provjereno: "Mislim da je to najveći skandal u povijesti sporta"

Pročitajte i ovo Provjereno: Tomislav Miočević PRIČA PROVJERENOG Polio se benzinom i prijetio da će se zapaliti: S poznatim poduzetnikom bori se za vlastitu djedovinu, a ima dokaze da pripada njemu

Više od 4000 obnovljenih kuća zvuči impresivno, no zapravo se radi o tzv. nekonstrukcijskoj obnovi.

"To je dosta malih zahvata, koji su mnogi ljudi napravili sami sebi uz pomoć volontera, navijača, udruga koji su dolazili tamo. Tako da se ta brojka dosta pumpa s tom nekonstrukcijskom obnovom. Ako pričamo o rušenju i gradnji novih kuća, gdje je problem provedba rušenja, a kamoli gradnja nove kuće, tu pričamo o velikoj sporosti, nezainteresiranosti i manjku bazičnog profesionalizma", rekao je Ivan Blažević iz zaklade Solidarna.

Više o obnovi nakon potresa i propustima države možete pogledati u videoprilogu Provjerenog na vrhu članka.

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene