Prošla je godina dana - godina straha, patnje i žudnje. Stanovnici Banovine i dalje imaju samo jednu želju. Potres koji im je uništio domove oduzeo je i osam života te ozlijedio brojne stanovnike. Srećom, tisuće volontera slijevalo se na područje županije i to mjesecima nakon potresa te je Hrvatska još jednom pokazala da je najjača kada je to najpotrebnije.

Galerija Petrinja nakon potresa Štete od potresa od Banovini - 4 Štete od potresa od Banovini - 3 +5 Štete od potresa od Banovini - 1

U potresu je ugašeno osam života, a 28 osoba je ozlijeđeno. Kraj prosinca 2020. godine ostat će upamćen po nezamislivoj tragediji, a najmlađa žrtva, djevojčica Laura imala je svega 13 godina. 

28. prosinca u 6:28 sati udario je prvi potres magnitude 5,0 prema Richteru, da bi samo dan kasnije, već načeto područje dodatno razrušio onaj jačine 6,2 prema Richteru - pogodio je stanovnike cijele Sisačko-moslavačke županije.

Toliko volontera, vatrogasaca, HGSS-ovaca, djelatnika Crvenog križa i raznih stručnjaka... na jednom području Hrvatska nikada nije vidjela. Trajalo je mjesecima. Donacija je bilo pregršt, da su ljudi molili donatore da prestanu slati određene predmete, a brojni stanovnici Hrvatske obišli su svaki kutak Banovine. U brojkama to je izgledalo ovako - 1247 tona hrane, 313 tona higijenskih potrepština, više od 700.000 litara vode, 4000 grijalica, 5900 deka, 700 kreveta i madraca. Tisuće podijeljenih toplih obroka. Kolone i kolone automobila i volontera koji su stizali na Banovinu. Njih više od 5000.

Gotovo sve obnovljene građevine - obnovljene su zbog privatnih donacija, a prava obnova još nije počela.

Razoran potres uzrokovao je veliku materijalnu štetu u tri županije - Sisačko-moslavačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj koju je Svjetska banka procijenila na 5,5 milijardi eura, a Hrvatskoj je Europska komisija dodijelila 319 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za obnovu javne infrastrukture i zgrada oštećenih u potresu na tom području.

Andrej Plenković Plenković obišao kontejnere nakon što su ga prosvjednici izviždali, a poletjela je i gruda snijega: ''Sve je to dio našeg posla, ja to poštujem''

Pomoć Banovini - 3 Godinu dana nakon potresa na Banovini mještani žive u kontejnerima: Umjesto države pomažu volonteri

No, nakon brze reakcije hitnih službi, koje su danima nakon potresa bile na terenu, mnogi objekti na kojima je prijavljena materijalna šteta, još čekaju obnovu.

Prijavljena je šteta na oko 40.000 objekata, a oko 5000 je privremeno neupotrebljivo. Zimu i blagdane brojni su stanovnici dočekali u kontejnerima, a svima je želja samo jedna - da se vrate u svoje domove!

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju