Obavijesti Video Pretražite Navigacija
veliki intervju

Peović za DNEVNIK.hr otkrila što bi pitala Škoru na sučeljavanju, komentirala odluku o Za dom spremni: ''To je pozdrav isti kao Heil Hitler''

Točno je mjesec dana do parlamentarnih izbora, a po svoj dio kolača ide i Zeleno-lijeva koalicija koju čine Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, OraH, Zagreb je naš! i Za grad. Gošća intervjua DNEVNIK.hr-a Katarina Peović iz Radničke fronte otkrila je što bi na sučeljavanju pitala Miroslava Škoru i žestoko komentirala odluku o ''Za dom spremni''.

Zadnjih dana u fokusu je afera vjetroelektrane u kojoj je uhićena i državna tajnica Josipa Rimac. Je li ovaj slučaj pokazao da su HDZ i njegova Vlada premreženi korupcijom ili da se vodi beskompromisna borba protiv korupcije?

Ova afera pokazuje da imamo sudstvo koje reagira na političke direktive. I kao svaki put gledamo folklorne pojave kako bismo pažnju skrenuli na neke druge stvari. HDZ se sigurno ne može kititi antikorupcijskim politikama, a korupcija je toliko ukorijenjena da i drugi koji govore o korupciji govore površno. Kod nas je riječ o sistemskoj korupciji koja potiče duboku nejednakost u našem društvu i koja će sve više jačati s krizom – sve će se privatizirati i komercijalizirati. Kada neki liječnik prima pacijente preko veze govorimo o korupciji, a kada taj isti liječnik u privatnoj praksi liječi samo one koji imaju novac, tada to nije korupcija. Nije riječ o našem mentalitetu, nego o oskudici i siromaštvu. U Zagrebu se priča da se čak ni čistačica se ne može zaposliti ako ne poznaje Milana Bandića.

''Za dom spremni je kao Heil Hitler''

Suci Visokog prekršajnog suda donijeli su odluku da poklič "Za dom spremni" na početku Thompsonove pjesme nije prekršaj. Je li dobro da napokon imamo takvu odluku ili se to nije smjelo dogoditi?

Nema dvojbe kakav je to pozdrav i treba ga zabraniti.

Miroslav Škoro je rekao da je apsurd da se to uopće dovodilo u pitanje budući da se ''slobodno maše jugoslavenskim, ali i komunističkim simbolima''. Može li se to uspoređivati?

Opasna je relativizacija fašističkog pokreta i izjednačavanje fašizma i komunizma. Užasavamo se nad tim, ali nas zanima i zašto se to čini. To rade zbog kriminalizacije ideja boljeg društva.

Otkrila što bi sve Škoru pitala na sučeljavanju

Pozvali ste Škoru na sučeljavanje, zašto? Što biste ga pitali, otkrijte nam barem jedno pitanje, možda ga to zaintrigira pa pristane...

Tko su vam, nakon izbora, potencijalni koalicijski partneri?

Sigurno nećemo koalirati s onima koji su donosili antiradničke politike, s desnicom nećemo, sa Škorom sigurno nećemo koalirati. Nažalost, izgleda da Škoro hoće koalirati s HDZ-om i da gledamo oblik preslagivanja desnice. U konačnici nema nikakve razlike između njihovih politika.

Možete li vi zamisliti koaliciju s HDZ-om? Što sa SDP-om?

Uvjeti za podršku SDP-ovoj vladi

Ne biste u koaliciju ni s HDZ-om ni sa SDP-om, tko vam onda preostaje?

Sa SDP-om ipak donekle možemo razgovarati o podržavanju manjinske Vlade, uz set vrlo konkretnih proradničkih politika.

Što biste točno uvjetovali SDP-u za potporu?

Rano je za otkrivanje mjera, ali sigurno bi bile povezane s dizanjem minimalne plaće, revizijama Zakona o radu koji nije definirao koliko se plaća prekovremeni rad. U trgovinama rade šest dana u tjednu, a još ih se tjera da rade nedjeljom, a onda se prekovremeni plaća doslovno jednu lipu i time smo zadovoljili zakon. Rad nedjeljom nije svjetonazorsko pitanje.

''Sve ili ništa''

Rekli ste da nećete u koalicije, ali kad biste vi osobno dobili ministarsko mjesto u Vladi, koje bi to bilo?


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene