Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Benedikt XVI. smatra da nove komunikacijske tehnologije, posebno Internet, moraju kao i svaki drug plod ljudskog uma staviti u službu cjelovitog dobra osobe i cijelog čovječanstva.


U poruci u povodu 45. svjetskog dana sredstava društvene komunikacije, 5. lipnja, Sveti Otac ističe da ako ih se mudro koristi, one mogu pridonijeti zadovoljavanju želje za smislom, istinom i jedinstvom što je najdublja težnja ljudskog bića.
Papa smatra da ulazak u taj virtualni prostor (cyberspace) može biti znak istinskog traženja osobnog susreta s drugim, pri čemu treba paziti da se izbjegnu opasnosti koje ono sa sobom nosi, kao što je sklanjanje u neku vrstu paralelnog svijeta ili prekomjerna izloženost virtualnom svijetu.

'U traženju nekoga s kojim će dijeliti iskustva, u potrazi za 'prijateljstvom', čovjek se susreće sa izazovom da bude autentičan, vjeran samome sebi i da ne podlegne iluziji izgrađivanja umjetnog javnog 'profila', stoji u poruci. Tko je moj 'bližnji' u tome novom svijetu? Postoji li opasnost da budemo manje prisutni onima u našem svakodnevnom životu ili da budemo rastreseniji te imamo li vremena za kritičko promišljanje i duboke i trajne ljudske odnose, upitao je papa u poruci objavljenoj početkom godine u Vatikanu.

Vezani članci Slika nije dostupna Prvu pomoć zatražilo 59 hodočasnika Slika nije dostupna Iz govornice nazvao policiju i zaprijetio 'Skinut ću Papu!'

Ne smije zamijeniti izravni kontakt

Naglasio je da je uvijek važno podsjećati da virtualni kontakt ne može i ne smije zamijeniti izravni ljudski kontakt te pozvao kršćane, posebice mlade, da se s povjerenjem i svjesnom i odgovornom kreativnošću uključe u mrežu odnosa koju je omogućila digitalna era.  Predsjednik Hrvatskog društva katoličkih novinara Neno Kužina je izrazio zadovoljstvo što se Papin dolazak poklapa sa Svjetskim danom sredstava društvene komunikacije.

'Neka to bude razlog više da Papine poruke izrečene u HNK-u, na Trgu bana Jelačića i Hipodromu, preko nas, katoličkih novinara, dopru do svih vjernika i ljudi dobre volje', poručio je. (Hina)