Sveti Otac doletjet će zrakoplovom AlItalie, a kući će se vratiti zrakoplovom Croatia Airlinesa. Provjerili smo kako putuje Papa.


Papa dolazi zrakoplovom AlItalie tip Airbus 320 koji je za Papu posebno uređen. Ivica Maštruko, bivši veleposlanik pri Svetoj Stolici, objašnjava kako je avion podijeljen na dva dijela, jedan je privatni Papin, a drugi za njegovu pratnju. Direktor zračne luke Zagreb Tonći Peović kaže kako svaki protokol definira koliko sjedala u određenom kvadratnom metru je potrebno za određene putnike. Drugi dio je za obične putnike i to su uglavnom novinari. 'Ako pije kavu, onda će mu servirati kavu ili čaj, a uglavnom se to svodi na čajeve, sokove i laganu hranu. Također, protokol slijetanja zrakoplova i boravak Svetog oca u zračnoj luci zahtijeva zabranu letenja u to vrijeme ', kaže Peović.

Vezani članci Emotivni putnici iz Australije sletjeli na Novi Zeland - 3 Suze zbog otvaranja granice nakon godinu dana blokade: "Nisam očekivala da ću biti toliko emotivna" COVID putovnica, ilustracija Poznato do kada će se koristiti COVID putovnice, moći će ih primjenjivati i zrakoplovne tvrtke

Uz crveni tepih Papu se dočekuje kao državnika, a neprobojna stakla papamobila Svetog Oca štite od mogućih napada.
Vidljivi, ali i nevidljivi brinut će o sigurnosti Svetog Oca. Pred najštićeniju osobu na svijetu ne smije se ništa bacati.
Stopama svog prethodnika pohodi crkvu diljem zemlje. Najviše putovanja imao je po Europi. Rodnu Njemačku posjetio je dva puta, kao i Španjolsku. Posjet Hrvatskoj bit će njegovo 19. putovanje - u Vatikan se vraća nacionalnom aviokompanijom