Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska Vlada danas je na zatvorenom dijelu sjednice usvojila prijedlog rješenja o odbacivanju zahtjeva GONG-a iz Zagreba za dostavu preslika svih točaka dnevnih redova Vlade RH sa sjednica zatvorenih za javnost tijekom ovog mandata, priopćeno je danas iz Vlade.


Vlada RH podsjeća kako je podnositelju zahtjeva upućen dopis od 2. travnja 2009., kojim se temeljem članka 12. Zakona o pravu na pristup informacijama, traži da svoj zahtjev dopuni i navede preslike kojih točaka traži, budući da je Vlada Republike Hrvatske u ovom mandatu, počevši od 12. siječnja 2008. godine, razmotrila velik broj točaka dnevnog reda.

Vezani članci Ukrajinska vojska - 1 Objavljen tekst odluke o obuci Ukrajinaca: Učit ćemo ih taktici, zapovijedanju, bojevom gađanju... Ilustracija - 5 Vlada ponovno intervenirala: Pogledajte nove cijene goriva na benzinskim pumpama

Ističe da je podnositelj, suprotno traženom, dostavio dopis kojim nije upotpunio svoj zahtjev, već je zatražio da mu se dostave preslike 'apsolutno svih točaka apsolutno svih dnevnih redova s apsolutno svih zatvorenih sjednica Vlade'.

Odredbom članka 3. Zakona o pravu na pristup informacijama jasno je propisano što je 'informacija' u smislu toga Zakona, te se pod navedeno ne može svrstati zahtjev podnositelja za dostavu preslika 'apsolutno svih točaka apsolutno svih dnevnih redova s apsolutno svih zatvorenih sjednica Vlade'. U suprotnom, tijela javne vlasti bila bi dužna dostavljati sve akte, bez kriterija i specifikacije, odnosno svoje cjelokupne službene evidencije ili arhive, što bi predstavljalo izigravanje smisla i cilja zbog kojeg je ovaj Zakon donesen, navodi se u priopćenju.

Vlada podsjeća kako je člankom 12. stavkom 2. Zakona o pravu na pristup informacijama propisano da će u slučaju nepotpunog ili nerazumljivog zahtjeva tijelo javne vlasti pozvati podnositelja zahtjeva da ga ispravi u roku od tri dana, te ako podnositelj zahtjev ne ispravi na odgovarajući način tijelo javne vlasti odbacit će rješenjem zahtjev kao nerazumljiv ili nepotpun.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju