Između Dunava i Drave, Baranja je dom jednoj od najvećih europskih močvara - Kopačkom ritu. To je čini mamcem za turiste. Prema posljednjem popisu u njoj živi oko četrdeset tisuća stanovnika, a krajem veljače registrirano je više od tri tisuće nezaposlenih.

Galerija


Baranja je ruralni, ravničarski kraj sa samo jednim gradom, Belim Manastirom, i osam općina. Poznata je po poljoprivredi, gastronomskoj ponudi i bogatoj tradiciji. Njezin šokački vez odnedavno je postao 184. nematerijalno kulturno dobro. I sam život u Baranji pun je kontrasta.

Život u Hrvatskoj: Baranja - 9
Život u Hrvatskoj: Baranja - 6 (Foto: DNEVNIK.hr)

Vezani članci Party na Zrću Naša najrjeđe naseljena županija raj je za partijanere iz cijelog svijeta, a i posao s govedima tamo je - posao iz snova Cvijeće Kod njih proizvode kacige koje čuvaju glave diljem svijeta. U jednoj kategoriji ovaj je grad najbolji u Hrvatskoj, bolji čak i od europskog prosjeka

Tisuću i sto četrdeset sedam četvornih kilometara prirodnih ljepota, gostoprimstva i užitka. Sve to je Baranja. Kopački rit, vinske ceste, bogata gastronomska ponuda. Autentična je i tradicionalna, a nedavno je dobila i novi turistički smještaj. Više gostiju, više posla za obrtnike. Najpoznatiji baranjski specijaliteti služe se u keramičkim posudama iz radionice.

Život u Hrvatskoj: Baranja - 9
Život u Hrvatskoj: Baranja - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

No, Baranja ima i drugo lice. Iz nje je otišao velik broj stanovnika u potrazi za boljim životom. Manjak posla, rijetke autobusne linije. U neka sela tek sad stiže vodovod, mnoga su još bez kanalizacije. U Novom Nevesinju prema posljednjem popisu svega je 63 stanovnika, no brojne su kuće u međuvremenu ispražnjene, selo nema ambulantu, trgovinu, niti školu. U cijelom mjestu živi svega četvero djece.

U kraju kulena, mnogi gladuju

Iako hrana ovdje raste na sve strane, neki gladuju. „Na žalost postoji ta tamnija strana Baranje, unatoč svim mogućim ljepotama. Nama se broj kreće od nekih 200 do 250 obitelji, što je nekih oko 600 do 750 ljudi u pitanju“, objašnjava voditelj socijalne samoposluge u Belom Manastiru.

Život u Hrvatskoj: Baranja - 9
Život u Hrvatskoj: Baranja - 5 (Foto: DNEVNIK.hr)

Od praznih sela, do onih s bazenima. Kontrastnu Baranju mijenjaju privatne investicije i europski projekti poput izgradnje dvanaest i pol milijuna kuna vrijedne Kuće kulena u Branjinom Vrhu. Recept za uspjeh ipak postoji.

Kulena, po kojemu je Baranja i poznata nema dovoljno za tržište, jako je kvalitetan i tražen. Budućnost je optimistična. Grade se novi poslovni pogoni i to novcem iz fondova Europske unije. Uspavana ljepotica polako se budi. Priče o Baranji, uz čašu vina, tek će se pričati.

Više o temi Baranje doznajte iz videa priloženog uz tekst.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr