Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u Hrvatskoj - Baranja

Ovaj hrvatski kraj ima više od tisuću četvornih kilometara prirodnih ljepota i samo jedan grad. No, iako hrana doslovno raste na sve strane - neki gladuju

Aktualno Galerija Život u Hrvatskoj: Baranja - 3 Život u Hrvatskoj: Baranja - 3 Foto: DNEVNIK.hr Život u Hrvatskoj: Baranja - 1 Život u Hrvatskoj: Baranja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Život u Hrvatskoj: Baranja - 10 Život u Hrvatskoj: Baranja - 10 Foto: DNEVNIK.hr Život u Hrvatskoj: Baranja - 9 Život u Hrvatskoj: Baranja - 9 Foto: DNEVNIK.hr +5 Život u Hrvatskoj: Baranja - 8 Galerija 1/10 >>
Između Dunava i Drave, Baranja je dom jednoj od najvećih europskih močvara - Kopačkom ritu. To je čini mamcem za turiste. Prema posljednjem popisu u njoj živi oko četrdeset tisuća stanovnika, a krajem veljače registrirano je više od tri tisuće nezaposlenih.

Baranja je ruralni, ravničarski kraj sa samo jednim gradom, Belim Manastirom, i osam općina. Poznata je po poljoprivredi, gastronomskoj ponudi i bogatoj tradiciji. Njezin šokački vez odnedavno je postao 184. nematerijalno kulturno dobro. I sam život u Baranji pun je kontrasta.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Zimski Wine and Walk - 1 Wine and walk Sve popularniji oblik turizma na istoku Hrvatske: Posjetitelji su oduševljeni

Život u Hrvatskoj: Baranja - 9 Život u Hrvatskoj: Baranja - 6 (Foto: DNEVNIK.hr)

Tisuću i sto četrdeset sedam četvornih kilometara prirodnih ljepota, gostoprimstva i užitka. Sve to je Baranja. Kopački rit, vinske ceste, bogata gastronomska ponuda. Autentična je i tradicionalna, a nedavno je dobila i novi turistički smještaj. Više gostiju, više posla za obrtnike. Najpoznatiji baranjski specijaliteti služe se u keramičkim posudama iz radionice.

Život u Hrvatskoj: Baranja - 9 Život u Hrvatskoj: Baranja - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

No, Baranja ima i drugo lice. Iz nje je otišao velik broj stanovnika u potrazi za boljim životom. Manjak posla, rijetke autobusne linije. U neka sela tek sad stiže vodovod, mnoga su još bez kanalizacije. U Novom Nevesinju prema posljednjem popisu svega je 63 stanovnika, no brojne su kuće u međuvremenu ispražnjene, selo nema ambulantu, trgovinu, niti školu. U cijelom mjestu živi svega četvero djece.

U kraju kulena, mnogi gladuju

Iako hrana ovdje raste na sve strane, neki gladuju. „Na žalost postoji ta tamnija strana Baranje, unatoč svim mogućim ljepotama. Nama se broj kreće od nekih 200 do 250 obitelji, što je nekih oko 600 do 750 ljudi u pitanju“, objašnjava voditelj socijalne samoposluge u Belom Manastiru.

Život u Hrvatskoj: Baranja - 9 Život u Hrvatskoj: Baranja - 5 (Foto: DNEVNIK.hr)

Od praznih sela, do onih s bazenima. Kontrastnu Baranju mijenjaju privatne investicije i europski projekti poput izgradnje dvanaest i pol milijuna kuna vrijedne Kuće kulena u Branjinom Vrhu. Recept za uspjeh ipak postoji.

Kulena, po kojemu je Baranja i poznata nema dovoljno za tržište, jako je kvalitetan i tražen. Budućnost je optimistična. Grade se novi poslovni pogoni i to novcem iz fondova Europske unije. Uspavana ljepotica polako se budi. Priče o Baranji, uz čašu vina, tek će se pričati.

Više o temi Baranje doznajte iz videa priloženog uz tekst.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene