Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TEŠKO I DO SIROVINA

(Pre)topla zima njima je donijela velike probleme: "Evo, mekane su, još nisu spremne, a sve zbog ovog vremena..."

Loša zima za kobasice - 3
Loša zima za kobasice - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Petar Dobrovac Petar Dobrovac Foto: DNEVNIK.hr Loša zima za kobasice - 3 Loša zima za kobasice - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zvonko Matković Zvonko Matković Foto: DNEVNIK.hr Marijan Dušić Marijan Dušić Foto: DNEVNIK.hr +1 Loša zima za kobasice - 1 Galerija 1/6 >>
Nadolazeće zahladnjenje ide na ruku proizvođačima mesa, koji cijelu zimu muku muče zbog previsokih temperatura. U Slavoniji i Baranji uz to je sve teže doći i do domaće sirovine.

Slanine, šunke, kuleni i kobasice u pušnici na dimu. No ove sezone proizvođači jedva dolaze do mesa. Sirovina je kritična, jednostavno je nema, tvrde proizvođači suhomesnatih proizvoda. Zbog nestašice domaće svinjetine naš je sugovornik morao odgoditi proizvodnju.

Pročitajte i ovo Mesnica - 4 Plaćamo sve više Poskupjela još jedna namirnica: U Europi gore od Hrvatske stoje jedino Rumunjska i Bugarska Europa smanjuje proizvodnju svinjskog mesa - 4 NOVA POSKUPLJENJA Hrvatska bi mogla ostati bez svinjskog mesa: ''Samo da se poravna na 100 posto, mi smo gotovi''

Stočni fond je devastiran, a nestašicu na tržištu prouzročila je i afrička svinjska kuga u svijetu. Svinje se traže godinu dana unaprijed, sve se odrazilo i na cijene. Zvonko Matković iz osječke udruge kobasičara tvrdi da je razlika u cijeni ogromna jer su do prije dvije godine polovice plaćali 13 i pol kuna, dok ih sada plaćaju 17.

"Problem postoji, ne samo kod mene nego kod mnogih onih koji se bave privatno uzgojem, malo svinja uzgajaju, preskupa je proizvodnja", objašnjava organizator Grabovačke kobasijade Marijan Dušić.

Problem je i iznadprosječno topla zima, pa je pad temperatura, iako privremen, proizvođačima dobrodošao. Marijan pojašnjava zašto je ove zime meso teško osušiti.

"Ako ljudi rade s ventilatorima ili s velikim propusima, dešava se da se vanjski dio kobasice, seke ili kulena na jednoj strani dobro osuši ili se sa svih strana osuši, zapeče se. I onda unutra meso ne može sazreti."

Zvonko je svoje kobasice objesio u dvorište. Priprema se za natjecanje koje će ove godine biti održano najkasnije dosad. "Prva kobasijada bila je u siječnju, sad je 15. veljače, zato što, evo, pogledajte moju kobasicu, one još uvijek nisu spremne, one su još uvijek mekane. Još nije za kobasijadu samo zbog vremena", tvrdi.

Na ruku im ne idu ni vremenski uvjeti ni proizvodnja mesa, no Slavonci i Baranjci od kobasica ne odustaju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene