Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kršili zakon zbog fiš paprikaša

Na površinu izaze detalji korupcije i krivolova: Mito se primao u obliku mljevene paprike i drva za ogrijev

Park prirode Kopački rit (Foto: Dnevnik.hr)
Park prirode Kopački rit (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Park prirode Kopački rit (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Nakon akcije USKOK-a kojom je obuhvaćeno 11 osoba, među kojima su i policajci, ravnatelji javnih ustanova i ribarskog inspektora, na površinu izlaze detalji. Osim zbog korupcije, krivolova i namještanja poslova, neki od njih zakon su, čini se, kršili zbog nekoliko fiš paprikaša.

Osim što je Kopački rit mamac za turiste, u tom se parku prirode lovi i u mutnom. Zbog optužbi da je namjestio posao čuvaru prirode, HDZ-ov ravnatelj prenoćio je u istražnom zatvoru. Utjecao je, tvrdi USKOK, i na zapošljavanje nećaka u Nacionalnom parku Brijuni. Tamošnji ravnatelj Marno Milotić, također okrivljen, istražitelje opovrgava.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“

"Javna ustanova NP Brijuni nema nikakvih saznanja o navodima istražnog postupka, te prenesene informacije nisu točne", stoji u odgovoru ravnatelja.

O sudbini dvojice ravnatelja Ministarstvo zaštite okoliša odlučivat će u ponedjeljak. Iz HDZ-a poručuju da stranačka knjižica krivcima neće pomoći.

"Mislim da bi to bilo strašno kad bi se zbog stranačkih pripadnosti mogao kršiti zakon. Takvo što u Hrvatskoj nije moguće", rekao je glavni tajnik HDZ-a Godran Jandroković.

Mito u obliku vrećice s ribom i mljevene paprike

Na površinu isplivavaju i detalji drugog dijela istrage. Trojica policajaca umiješanih u krivolov su suspendirani, a dugogodišnjem lovcu, inače predsjedniku Zajednice povratnika Hrvatske, te lovniku koji mu je navodno pomagao, prijeti izgon iz lovačke zajednice.

"Lovački savez Osječko-baranjske županije neće tolerirati nikakve malverzacije po pitanju krivolova jer to je nedopustivo", rekao je Ante Milardović, dopredsjednik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije.

Predmet istrage je i krivolov na Dunavu. U Kopačkom ritu sezona je poplave što je, upućeni kažu, idealno vrijeme za ribokradice. koje samo u jednoj noći mogu uloviti tri tone visokokvalitetne riječne ribe. Na meti su smuđevi i somovi, koji su u uzgajalištima rijetkost, ali ih nudi gotovo svaki bolji restoran.

"Nije jasno definirano ono što se stavlja na tržište i od koga se kupilo", rekao je Milardović.

Sve to devastira i državni proračun i riblji fond. Uhićeni ribarski inspektor Darijo Tomić udaljen je iz službe.

"Njega se tereti da je s jedne strane primao mito, da je dobio određenu robu za koju DORH ne navodi količinu", rekao je Domagoj Rešetar, Tomićev odvjenik.

Spominju se vrećice s ribom, mljevena paprika vrijedna 100 kuna i drvo za ogrijev. Koliko se krupna riba uplela u USKOK-ove mreže, pokazat će istraga.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene