Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iskustvo i mladost

U 91. godini ide po još jedan mandat, a na drugom kraju Hrvatske najmlađu listu čine kandidati koji nisu napunili ni 20 godina: "Politike se ne bi trebali bojati"

Aktualno Galerija Vjekoslav Bakašun - 1 Vjekoslav Bakašun - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vjekoslav Bakašun - 3 Vjekoslav Bakašun - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vjekoslav Bakašun - 2 Vjekoslav Bakašun - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vedran Duvnjak Vedran Duvnjak Foto: DNEVNIK.hr +2 Hrvoje Janči Galerija 1/7 >>
Po mandate u jedinicama lokalne samouprave za osam dana kreću 122 stranke i čak 482 kandidacijske liste grupe birača. Upravo nezavisne liste već su ozbiljno uzdrmale političke strukture na lokalnoj razini, a bez brojnog članstva i ozbiljnog novca stranke, za pozornost se bore originalnim idejama.

U općinsko vijeće Kostrene, u devedeset prvoj godini života, želi umirovljeni liječnik Vjekoslav Bakašun. Prvi politički angažman imao je 1946. godine. Najstariji kandidat podržava nezavisnu listu aktualnog načelnika koji ide po još jedan mandat.

Pročitajte i ovo Općina Jarmina - 1 Nakon listića viška Ponovljen drugi krug izbora: Jarmina dobila novog načelnika, nezavisnog Gorana Ilekovića Slika nije dostupna osjeća se moralnim pobjednikom Ferić se ne miri s porazom, najavio žalbu Ustavnom sudu: ''Pokazalo je da su izbori za župana u Istri kontaminirani''

"Nema prepreke, ako voliš delat, ako želiš nešto učinit, ako imaš pred sobom viziju da možeš doprinijeti nekakvoj ideji, onda nema prepreke godine. Kad si u stranci ti si jedan od njih, i moraš po komandi djelovati. Ne možeš i ne trebaš razmišljati svojom pameti, nego kako ti odredi stranka. To je tako, a ovako možeš djelovati po svojoj volji i savjesti“, objašnjava.

Vjekoslav Bakašun - 1 Vjekoslav Bakašun - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

S druge strane, najmlađa lista zasigurno je u Omišu, većina kandidata još nije napunila ni dvadeset godina. Žele sudjelovati u vlasti u gradiću koji već vode nezavisni.

"Politika sama po sebi nije nešto čega bi se mi trebali bojat. Dakle nije nešto čega bi, pogotovo mladi, jer na nama svijet ostaje, mi smo ti koji trebamo mijenjati, koji trebamo davati nove ideje, biti angažirani što više", tvrdi Mia Kovačić.

Vjekoslav Bakašun - 1 Mia Kovačić (Foto: DNEVNIK.hr)

U okršaju sa strankama, nova lica bilježe velike pobjede i u Koprivničko-križevačkoj županiji.

"Nezavisni odgovaraju svojim imenom i prezimenom, a ne ideologijama, i zbog toga nezavisni na lokalnoj razini postižu značajne rezultate. Zbog toga s pravom očekujemo da ćemo ove godine imati i prvog nezavisnog župana“, govori kandidat u Đurđevcu Hrvoje Janči.

Vjekoslav Bakašun - 1 Hrvoje Janči (Foto: DNEVNIK.hr)

Aktivisti u utrci sa sve većim zamahom

Voditi županiju želi i dosadašnji nezavisni gradonačelnik Vrgorca, mjesta odakle su se Dalmacijom proširili ogranci Nezavisne liste mladih. U Solinu su kao vijećnici već provocirali vladajuće, a na ovim izborima ciljaju na mjesto prvog čovjeka grada.

"Mi želimo da se u Solinu nakon trideset jedne godine dogodi drugi krug. A ako se dogodi, nadam se da će onda to podignuti cijeli grad na noge i da će većina odlučiti“, uvjerava kandidat Vedran Duvnjak.

Vjekoslav Bakašun - 1 Vedran Duvnjak (Foto: DNEVNIK.hr)

Po uzoru na zagrebačke aktiviste, direktno s prosvjeda u klupe gradskih vijećnika, po glasove su krenuli i u Makarskoj. Kandidatkinja Ivana Miočević-Franić kaže da žele zaustaviti devastaciju dosadašnjih političkih garnitura.

Vjekoslav Bakašun - 1 Ivana Miočević-Franić (Foto: DNEVNIK.hr)

A u nedostatku stranačkog novca za oglasni prostor, snalaze se na zaista originalne načine.

Više o ovoj temi doznajte iz videa priloženog uz tekst.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene