Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalni izbori 2021.

Filipović odgovorio Škori nakon što ga je nazvao Trnoružicom: "Kad smo kod bajki, neka objasni kako je od svojih kućica i parkinga sagradio svoj dvorac"

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba i zastupnik u Gradskoj skupštini Davor Filipović govorio je o novom modelu financiranja grada. Odgovorio je i Miroslavu Škori koji ga je prozvao Trnoružicom.

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Davor Filipović govorio je o novom financijskom modelu upravljanja gradom. Financije su veliki problem Grada Zagreba pa nije iznenađenje da se kandidati u predizbornoj kampanji bave upravo tim pitanjem.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor SMJENA U KLUPAMA Nakon izbora novi ljudi dolaze u Sabor, ali neki će - sjediti na dvije fotelje: "Koliko su aktivni kolege moji zastupnici, ja ću opet biti najaktivniji" Slaven Hojski - 1 MILETIĆ POBIJEDIO ZA 54 GLASA IDS i SDP poslali prigovore na rezultate izbora: "Svatko od njih tvrdi da ima dokaze da su određeni listići koji su proglašeni važećima - nevažeći"

Akumuliranji manjak Grada Zagreba na kraju 2019. godine iznosio je 1,3 milijardi kuna, naveo je. "Imali smo više od 750 milijuna kuna dospjelih, a neplaćenih obaveza", rekao je Filipović.

"S obzirom na tešku 2020. godinu očekujem da će dosadašnji gubitak biti i veći. Pod kontrolu treba prvo staviti rashodovnu stranu proračuna. Mora se preispitati svaka stavka materijalnih rashoda koji su u 2019. godini iznosili više od 3,3 milijardi kuna", kazao je Filipović.

Smatra da je bitno voditi računa i kakvu se imovinu ulaže. "Već četiri godine upozoravam da se kamatne stope na dio kredita moraju refinancirati i to je nešto što će se napraviti čim preuzmem gradsku upravu", istaknuo je Filipović.

"Ulagat ćemo samo u onu imovinu koja će kreirati dodanu vrijednost za sve naše sugrađane", dodao je Filipović.

"Gradskom upravom se upravlja neefikasno"

Navodi da ima informaciju kako se gradskom upravom upravlja neefikasno. "Rashodi koji se odnose na iznajmljivanja su primjerice u 2019. za 393 milijuna kuna veći u odnosu na prihode. U 2020. će ta razlika biti još i veća u korist poslovnih rashoda. To prati jako neodgovorno ponašanje prema imovini", dodao je Filipović i istaknuo da će se s gradskom imovinom upravljati na način da će se paziti na svaku kunu.

"Grad Zagreb ima 27 gradskih ureda - to je previše, smanjit ću ih", rekao je. "Ključ je da se troši onoliko koliko se urpihodi. Da bi mogli trošiti onoliko koliko uprihodimo, potrebno je omogućiti transparentnost. Građani moraju na internetu vidjeti gdje odlazi svaka kuna u Gradu. Svi radovi u gradu imat će natpis na kojem će građani imati mogućnost vidjeti zašto se radi i po kojoj cijeni, koji je rok i tko to radi", kazao je Filipović.

Navodi da će uvesti imovinske kartice svih pročelnika i čelnika u gradskim poduzećima.

U nadzor uključiti i oporbu

Kako je naveo, bit će uvedene procedure kojima će se kreirati antikorupcijska klima u Zagrebu.

"Detektirat će se ključna područja gdje može doći do korupcije. Važni su javni natječaji, kolege Tomaševića i Klisovića uključit ću u nadzor javnih natječaja kako se više nikad ne bi dogododila Žičara", istaknuo je.

Rekao je da u planu ima ostaviti sva socijalna prava poput besplatnih udžbenika, a zaposlenicima u gradskoj upravi je poručio da nitko neće završiti na cesti.

Besplatni vrtići i udžbenici, jeftinije usluge Grada

"Imat ćemo novca da našim sugrađanima preuzmemo plaćanje kamata svima onima koji su najteže pogođeni potresom, osigurat ćemo besplatni vrtić, sva socijalna prava ostat će, poput mjere roditelj-odgojitelj, naši umirovljenici imat će sve što su imali, tu su i besplatni udžbenici za sve školarce", kazao je Filipović i najavio jeftinije usluge gradskih poduzeća.

"Vidio sam da se Tomašević veseli debati kandidatima koji se noćima pripremaju za to. Pozivam ga da ne poziva takve kandidate nego neka se odazove mojem pozivu na debatu da građani vide što on nudi osim aktivizma, prosvjeda i razvijanja transparenata", poručio je Filipović.

Odgovorio Škori

Odgovorio je i na Škorinu kritiku: "Da on nije spavao, vidio bi da sam bio najveći kritičar pokojnog gradonačelnika Bandića u Skupštini. A kad smo kod bajki, neka objasni kako je od svojih adventskih kućica i najskupljih parkinga sagradio svoj dvorac".

"Volio bih čuti više sadržaja, a manje pričanja bajki. Njegova kandidatura nije opasnost nikome u ovoj političkoj utrci, a najmanje meni. On je najhrabriji političar na hrvatskoj političkoj sceni jer se kandidirao tek kad se osobno uvjerio da je pokojni gradonačelnik pokopan. Čini mi se da se on u ovu političku utakmicu vraća kao refren - da bi doživio još jedan poraz", istaknuo je Filipović.

Navodi da Tomislava Tomaševića vidi kao ozbiljnog kandidata kojeg će pobijediti u drugom krugu.

"Prljava kampanja već je počela"

O koaliranju s drugim strankama kazao je kako može sjesti sa svima koji žele dobro za Zagreb  za stol. "Gospodin Škoro neće biti relevantan kandidat", rekao je Filipović.

Navodi kako je prljava kampanja već počela te da su u medijima već puštene lažna naslovnica i anketa. "Nakon smrti gradonačelnika Bandića je pušten spin da se mene mijenja, sve je to prljava kampanja", istaknuo je Filipović.

Plenković zadovoljan odabirom kandidata

Premijer Andrej Plenković u nekoliko je navrata ranije ponovio kako je Davor Filipović sjajan kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba i da je pokazao da zna probleme glavnog grada.

"Riječ je o čovjeku koji se dokazao u proteklih četiri godine, razlika između njega i nekih drugih kandidata je što on zna probleme, pozanaje Grad. I to je ono što Zagrepčanke i Zagrepčani prepoznaju. Pristojan je, ali ima onu sportsku drskost potrebnu za velike političke utakmice", rekao je Plenković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene