Testiranje na koronavirus, ilustracija
Testiranje na koronavirus, ilustracija Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Već treći dan zaredom u Hrvatskoj je oboren rekord u broju novih slučajeva zaraze koronavirusom. Iz Vlade su na Facebooku poslali apel građanima poručujući, međuostalim, kako su mjere koje su na snazi dovoljne da se izbjegne širenje zaraze - ako se poštuju.


Broj novozaraženih koronavirusom u zemlji raste iz dana u dan. Nacionalni stožer civilne zaštite u jutrošnjem je izvješću objavio zastrašujuću brojku - u zemlji je u posljednja 24 sata potvrđen 1.131 novi slučaj čime je ponovno, treći dan za redom, oboren crni rekord. 

Vezani članci Davorka Dušek, infektologinja Liječnica koja je primila prvog pacijenta s koronavirusom, od veljače nije stala: "Držimo se, ali već smo umorni" Kolona za testiranje na koronavirus Ne smanjuju se gužve za testiranje: Pogledajte nepreglednu kolonu automobila ispred Zavoda Andrija Štampar

Početkom tjedna donesene su nove nužne epidemiološke mjere koje bi trebale obuzdati dramatičan porast novih zaraza. Rezultati mjera tek se trebaju vidjeti, pa je i Vlada na svojem Facebooku poslala apel građanima. 

Objavu Vlade RH prenosimo u cijelosti. 

"Znamo, dosta vam je virusa, dosta vam je preporuka, dosta vam je mjera, ali ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj EU brojevi zaraženih osoba snažno rastu i zato osobna odgovornost pri poštivanju mjera na snazi ostaje ključ svega. Odustanemo li od toga doći ćemo do preopterećenosti zdravstvenog sustava koji ima svoje granice.

Ovo nije zastrašivanje ili širenje panike već apel jer je zdravstveni sustav najranjiviji i ukoliko se bolnički kapaciteti nastave puniti na ovaj način možemo doći u situaciju da adekvatnu zdravstvenu skrb neće moći primiti ni oni koji boluju od drugih bolesti, a nužno im je potrebna. U takvoj situaciji još nismo i imamo kapacitete, ali vrlo lako možemo biti.

Veliki broj zaraženih osoba ne znači nužno da sve te osobe imaju iste simptome ili da jednako teško podnose virus, dapače, velika većina nema teže simptome ili ih nema uopće, ali svaki novi teži slučaj treba bolničku njegu.

Zato još jednom naglašavamo, mjere koje su na snazi sasvim su dovoljne da se izbjegne širenje zaraze ako se poštuju. Držanje distance, redovita dezinfekcija ruku i nošenje maski, kada je to potrebno prema preporukama HZJZ-a i Ravnateljstva civilne zaštite MUP RH, mogu biti jako učinkoviti alati u zaustavljanju širenja zaraze. Što je manji broj zaraženih, manja je opterećenost zdravstvenoga sustava i prije ćemo doći u situaciju da se mjere mogu ukinuti.

U odnosu na druge EU države sa sličnim brojkama imamo puno liberalnije mjere i želimo da takve i ostanu. Život ne smije stati i upravo zato razgovaramo s gospodarstvenicima te radimo sve kako bismo nastavili živjeti sa što je moguće manje smetnji do pronalaska lijeka ili cjepiva, ali zato trebamo vašu pomoć. Svatko od nas ima li poznaje nekoga tko ima potrebe za nekakvom zdravstvenom njegom, svatko od nas ima svoje bližnje i radi brige za njih hajdemo pokazati da zajedno možemo izdržati.

I na kraju, veliki broj vas pita zašto sada maskice da, a na početku ne; #COVID19 je novi virus i kako ga upoznajemo tako se mijenjaju i spoznaje o tome što može pomoći, a što ne u zaustavljanju njegova širenja. Maske su se pokazale kao dobar alat i zato apeliramo da ih nosite kada je potrebno, a ispod još jednom možete vidjeti koje su to situacije i koji su izuzetci."

 

Znamo, dosta vam je virusa, dosta vam je preporuka, dosta vam je mjera, ali ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj EU brojevi...

Objavljuje Vlada Republike HrvatskePetak, 16. listopada 2020.