Zdravko Marić
Zdravko Marić Foto: DNEVNIK.HR

Novi paket mjera pomoći gospodarstvu, urušenom zbog epidemije, očekuje se sredinom tjedna, a bit će usmjeren na zaštitu gospodarstvenika, radnika i privatnoga sektora.


Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da ima više od 30.000 zahtjeva za odgodu poreznih davanja. Osim na moratorij na kredite od tri mjeseca, radi se i na kreditnoj aktivnosti, u smislu novih, svježih kredita za poduzetnike, odnosno za njihovu likvidnost, objasnio je ministar.

Vezani članci Švedska u doba koronavirusa Strah od širenja zaraze: Susjedne države otvaraju granice, ali ne puštaju Šveđane? Ulica, ilustracija Trgovine opet mogu raditi nedjeljom! U Hrvatskoj drugi dan zaredom nema novooboljelih, jedna osoba preminula

"Moratorij, dakle na kredite, svih onih koji su pogođeni, bilo poduzetnika, bilo građana koji su pogođeni, uključujući ono što su me brojni poduzetnici pitali, recimo za obveze i po leasingu, također bi bili dio tog moratorija", kazao je ministar Marić.

"Ti moratoriji će biti bez naknade, za to vrijeme će se obračunavati redovna kamata, ne i zatezna, a ona nakon toga, svima nama slijedi, bez obzira sta ne znamo koliko će trajati, onaj dan poslije. Taj dan poslije neće biti jedan dan - bilo država, bilo banke da će skočiti na svoga dužnika jednokratno, nego će se onda raditi oni upravni ugovori obročna otplata tako i reprogrami obveze", dodao je.