Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme u punom jeku.

Vjernici se vraćaju u crkve, no mise će biti potpuno drugačije: "Ne treba se bojati gužvi, neće biti problema"

Pripremanje crkve za povratak vjernika - 1
Pripremanje crkve za povratak vjernika - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pripremanje crkve za povratak vjernika - 1 Pripremanje crkve za povratak vjernika - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pripremanje crkve za povratak vjernika - 2 Pripremanje crkve za povratak vjernika - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pripremanje crkve za povratak vjernika - 3 Galerija 1/3 >>
Od subote se vjernici mogu vratiti u Crkve. Poruku im je danas poslao predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

Pripreme za povratak vjernika u crvku su u punom jeku. "Danas je blagdan svetog Josipa radnika, a u Crkvi je evo radno jer se od dubote započinje sa svetim Misama koje će se slaviti s narodom", kazao je župnik Župe sv. Križa Rijeka Krešimir Zeba.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji

Mise više neće biti online, a iza Crkve su dani kakvi se ne pamte. "Ja sam rat proživio, a ovo mi je teže od rata. U ratu si znao odakle su dolazili oni meci pa si se sklonio, ideš u sklonište ili izbjegavaš, sad više ne znaš odakle te gađa, što bi se reklo", smatra zadarski nadbiskup i predsjednik HBK mons. Želimir Puljić.

Ali se znaju "antikorona" pravila koja se iz vanjskog svijeta sele i u Crkve. "Da se izbjegava blizina, da se nose maske, da se dezinficiraju ruke i konkretno, da se što manje kontakta ima, recimo ono što je sastavni dio liturgije, pružiti mir jedan drugome, da se to izbjegava", dodaje Puljić.

Nema ulaska u ispovjedaonice

Izbjegavat će se, do daljnjega i ulazak u ispovjedaonice. No, ispovijedanja će biti. U većem prostoru, i pod maskama. A pod vedrim nebom, bit će i Misnih slavlja.

Preporuka je da tkogod može održava Misna slavlja na otvorenome. Već ove nedjelje bit će tako ispred jedne od zadarskih Crkava. Na Crkvu će biti postavljeni zvučnici, a vjernici će, dovoljno udaljeni jedni od drugih, biti na platou ispred Crkve.

Dok u Crkvi udaljenost između vjernika ne bi smjela biti manja od dva metra nadbiskup Puljić poručuje da popuštanje ne znači i opuštanje. I na svakom vjerniku je odgovornost.

"Ako svećenik je nahlađen, kiše, kašlje, ima neke simptome, nek' ne govori Misu! Nema razloga. Isto tako i vjernicima je preporučeno. Neka se suzdrže dolaska na svetu Misu osobe s povišenom tjelesnom temperaturom, i kašljem. On nije svjestan, a možda je već zaražen", upozorava Puljić.

Hrvatska korak ispred Europe

A Hrvatska je ovom mjerom, kažu epidemiolozi, zbog povoljne epidemiološke slike, korak ispred Europe. Dva dana nakon Hrvata u Crkve će i vjernici u Sloveniji.

U Njemačkoj gdje svaka pokrajina odlučuje za sebe, mjere se najranije popuštaju u Bavarskoj. U Austriji će se u Crkve moći 15. svibnja. Uz ograničenje broja vjernika. Italija još nema datum.

U Hrvatskoj broj vjernika nije ograničen. No, u zadarskoj Katedrali gužvu ne očekuju. "Vjernici koji ovdje redovito dolaze na Misu, oni ovih dana nisu ni kroz prozor htjeli pogledati, a kamoli da bi na vrata došli. Tako da se ne trebate bojati da će biti gužve. Niti će biti nikakvih problema", smatra župnik Katedrale sv. Stošije don Josip Radoica Pinčić.

"Ljudi koji žele ići u Crkvu, držat će se toga, kao i oni koji žele ići u trgovinu ili negdje drugdje", tvrdi Zadranin Grgo. No, ipak, ispred želja je zdravlje na koje trebamo paziti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene