Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi u SAD-u

Bez potvrde neće moći ući u restoran ili na priredbu, gradonačelnik im poručio: "Ako ste cijepljeni, imate ključ, možete otvoriti vrata"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bez potvrde o cijepljenju u New Yorku se neće moći ući u restoran, u športsku dvoranu i na priredbu, rekao je u utorak demokratski gradonačelnik Bill de Blasio, čime je taj grad postao prvi u Sjedinjenim Državama koji uvodi covid putovnice.

Ta mjera nazvana "Key to NYC pass" "zahtijevat će cijepljenje zaposlenika i gostiju restorana u zatvorenom prostoru, korisnika športskih dvorana i posjetitelja priredaba u zatvorenom", rekao je gradonačelnik na tiskovnoj konferenciji, dodajući da će se tražiti "barem jedna doza" cjepiva.

Pročitajte i ovo Ilustracija policijskog očevida u New Yorku Očevid u tijeku Pronađen leš u gradskom rezervoaru: Stanovnici pozvani da prije uporabe vodu prokuhaju Slika nije dostupna BIT ĆE NAGRAĐENI ZA 1. DOZU Grad zahtijeva da svi gradski službenici budu cijepljeni: ''Nema veće privilegije od služenja građanima, a ona dolazi s odgovornošću''

"Ako ste cijepljeni (...), imate ključ, možete otvoriti vrata. Ako niste, nažalost neće moći sudjelovati u mnogim aktivnostima", rekao je Bill de Blasio.

Rekao je da se mjera uvodi 16. kolovoza, a od 13. rujna će se kontrolirati njezina provedba.

Gradonačelnik Bill de Blasio i guverner države New Yorka, Andrew Cuomo već dva tjedna pozivaju na cijepljenje državnih službenika i preporučuju nošenje maske zbog porasta broja zaraženih delta inačicom koronavirusa.

U New Yorku, gradu s više od 8 milijuna stanovnika, 71,8 posto odraslih primilo je barem jednu dozu cjepiva, pokazuju podaci gradske uprave.

Inicijativa dolazi u času kada je novi val pandemije covida-19 zapljusnuo zemlju zbog brzog širenja veoma zarazne delta inačice koronavirusa.

Joe Biden će u utorak poslijepodne u svom govoru još jednom upozoriti Amerikance na potrebu cijepljenja.

Demokratski predsjednik je usto donio niz mjera ne bi li potaknuo cijepljenje u SAD-u, pa tako i obvezu cijepljenja milijuna zaposlenika saveznih služba, neprestanog nošenja maske i redovitog testiranja.

Centri za prevenciju i za suzbijanje bolesti (CDC), glavna agencija za javno zdravstvo u SAD-u, opetovali su pak preporuku nošenja maske u zatvorenom na područjima visokog rizika, čak i za one koji su cijepljeni.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene