Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Može li Jadran u zeleno?

Epidemiolog Trobonjača: "Podaci su dobri. Epidemija stagnira, ali dominira delta soj, a dolazi nam i velik broj turista"

Aktualno Galerija Zlatko Trobonjača - 3 Zlatko Trobonjača - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zlatko Trobonjača - 1 Zlatko Trobonjača - 1 Foto: DNEVNIK.hr Katarina Jusić Katarina Jusić Foto: DNEVNIK.hr +0 Zlatko Trobonjača - 2 Galerija 1/4 >>
O daljnjem tijeku turističke sezone kao i tijeku epidemije reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić razgovarala je s imunologom prof. dr. sc. Zlatkom Trobonjačom.

S obzirom na delta-soj, teško je očekivati da će Jadran iz narančaste prijeći u zelenu boju na najnovijoj korona karti Europe. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva Slika nije dostupna Preminule dvije osobe U odnosu na prošli utorak imamo skok novozaraženih, najviše novih slučajeva je u Dalmaciji i Zagrebu

Iako su brojke ovog utorka nešto bolje od onih prije tjedan dana, imunolog Trobonjača ističe - podaci pokazuju da epidemija stagnira, ali i dalje moramo biti na oprezu

"S jedne strane zato što je dominantan visoko zarazni delta-soj, a s druge strane jer nam dolazi velik broj gostiju, turista i iz zemalja u kojima je velik broj inficiranih", kaže. 

Upitan je li 36,6 posto, koliko je trenutačno potpuno procijepljenih u Hrvatskoj, dovoljno za borbu s delta-sojem i mirnu jesen, Trobonjača kaže kako je iz iskustva s drugim zemljama koje imaju veću procijepljenost jasno da to nije dovoljno. 

"Budući da znamo da delta-soj naravno može inficirati one koji nisu cijepljeni, ali može i dio onih koji su cijepljeni, sigurno 15, ili više od 20 posto. Dakle, cijepljenje nije siguran znak da se nećete inficirati, a s delta-sojem je primijećeno da oni koji se inficiraju, a cijepljeni su, mogu prenositi virus", pojasnio je Trobonjača.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene