Obavijesti Video Pretražite Navigacija
spašavao živote

Potresan oproštaj liječnika od kolege koji je preminuo od korone: "Poznajem sivo, koščato lice smrti, gledao sam je u oči"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tuzlanski se liječnik, zbog smrti kolege, potresnim statusom oglasio na Facebooku i prozvao sve one koji se ne pridržavaju epidemioloških mjera.

Nermin Salkić zdravstveni je djelatnik na Odjelu za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti JZU UKC Tuzla. Na svom je Facebooku objavio potresan status o tome kako je njegov kolega izgubio borbu protiv koronavirusa spašavajući živote onih koji su se zarazili tuđim nemarom, svojim nemarom, neznanjem i bahatošću.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

''Danas je preminuo naš kolega, infektolog, otac, suprug...preminuo od Covid-19. Preminuo jer je radio svoj posao, spašavao živote onih koji su se zarazili tuđim nemarom, ali i one koji su se zarazili svojim nemarom, neznanjem, bahatošću...

Neki dan čitam na komentarima na nekom portalu kako pojedini od ovih zadnjih, bahatih, opasnih po sebe i druge, opasnih po društvo komentarišu kako bi medicinski radnici “trebali da pocrkaju u ovim odijelima, jer ionako ništa ne rade, a sami su birali poziv”.
Pa jesmo birali...ali ne OVO...

Poznajem bolest, poznajem sivo, koščato lice smrti. Gledao sam je u oči, gledao sam je dok kosi druge, dok uzima moje najbliže, čak sam ponekada kao ljekar uspijevao i da joj otmem dušu ili dvije, na kratko ili na duže. Mi, zdravstveni radnici smo navikli na nju, dio je posla i ništa bolje ne opisuje taj naš stav nego onaj citat iz Igre prijestolja - “Šta kažemo Bogu Smrti? Ne danas! Ne danas!”

Ali ne mogu i nikad neću moći da se naviknem na uzaludnu, bespotrebnu, preventabilnu smrt. Smrt koja se mogla spriječiti, nije morala da se desi. A ovo je ta situacija - da je njih više držalo distancu, da je više njih nosilo masku, da je manje njih sjedilo po raznoraznim feštama uz višak ića i pića, manje bi bilo oboljelih, ne bi ovako dugo i intenzivno trajalo, a nas je tako zastrašujuće malo i tako smo umorni. Posebno umorni od uzaludnih smrti, poput ove - iako ova više pogađa, neću lagati, jer je pao jedan od nas.

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija - 4 HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU Ponovo smo oborili rekord: U Hrvatskoj 3573 nova slučaja zaraze, preminulo 47 ljudi. Pogledajte gdje je najgora situacija

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna stanje u regiji Srbija uvela kazne za nenošenje maske, ministru zdravstva proširene ovlasti: Može narediti izvanredno cijepljenje i zabraniti okupljanja

I tako, biće sigurno onih koji će možda ovo što ispade iz mene loše primiti, komentarisati, a iskreno, šta me briga, kako reče neko mudar, vrijeme je pametni prestanu svojim ćutanjem štediti osjetljiva osjećanja onih manje pametnih, ionako smo od aplauza svako veče u 20 sati prebrzo dogurali do ovoga sada, za šta ne postoji pristojna riječ u ljudskom vokabularu. Ako se pak, makar jedno opameti i počne da shvaća ozbiljno ovo sa čime se nosimo, biće dosta.

Sutra je novi dan i sutra opet moje kolege i kolegice i moja malenkost idemo da kažemo Bogu Smrti “Ne,danas!”


Bez jednog od nas...'', napisao je Salkić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene