Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama u Srbiji

Nikad više umrlih i zaraženih, epidemilog Kon: "Ispraćaj patrijarha nije epidemiološki prihvatljiv, ali ga nitko ne može zabraniti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Član Kriznog stožera srbijanske vlade Predrag Kon izjavio je u petak da je medicinski dio stožera napisao prijedlog novih strožih epidemioloških mjera i dostavio ga predsjednici Vlade Ani Brnabić, a očekuje da će ih ona priopćiti u subotu.

Kon je večeras za Radio-televiziju Srbije (RTS) istaknuo kako je sjednici Kriznog stožera bila takva situacija da je medicinski dio insistirao na tome da se ne može izaći sa sastanka bez rigoroznijih mjera. "Zato smo nastavili s radom i napisali prijedlog koji je dostavljen predsjednici Vlade", rekao je Kon za RTS, ne navodeći o kakvim se mjerama radi osim da su "rigoroznije" od postojećih.

Na pitanje šta će se dogoditi ako Vlada ne prihvati prijedlog, Kon je odgovorio kako je "teško moguće" da će se to dogoditi. Tiskovna konferencija Kriznog stožera, najavljena dana za 15 sati, odložena je bez obrazloženja, uz najavu da će mjere biti objavljene u subotu.

Ispraćaj patrijarha nazvao rizičnim

Kon je za RTS upozorio i da će ispraćaj patrijarha srpskog Irineja, koji je umro u 91. godini od posljedica zaraze koronavirusom, biti rizičan.

"Veliki je rizik ispraćaj i pokop partijarha Irineja. Moja je dužnost da to kažem - takav skup nije epidemiološki prihvatljiv, ali ga nitko ne može zabraniti", rekao je Kon i uputio apel svima koji će, unatoč upozorenjima, nazočiti sprovod poglavara SPC-a da koriste masku, vode računa o distanci i pokušaju izbjeći svaku mogućnost zaraze.

Beograd 2208 pozitivnih

Beograd je u petak s 2208 pozitivnih na koronavirus prvi na popisu gradova s najviše zaraženih, u danu kad je Srbija zabilježila novi uzastopni rekord po broju umrlih i novoinficiranih i prijavila 30 smrtnih slučajeva i 6254 pozitivnih.

U posljednja 24 sata u Srbiji je testiran 19.301 uzorak, a pozitivnih je 245 više nego u četvrtak, dok su na bolničkom liječenju 5.803 pacijenta, a na respiratorima njih 192.

Srbija je od početka epidemije prijavila ukupno 1.593.281 test na koronavirus i 110.351 registrirani slučaj zaraze, te 1140 umrlih od korone, a stopa smrtnosti u odnosu na postotak ukupno zaraženih u blagom je padu i danas je 1,03 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GDJE MU JE BILA PAMET Nevjerojatan slučaj u Zagorju: Muškarac zaražen koronom izašao iz izolacije pa se potukao na cesti

Pročitajte i ovo Testiranje pacijenata na koronavirus - 2 Dva dolara po satu Užas krize koronavirusa u SAD-u: U El Pasu zatvorenike plaćaju da nose tijela u hladnjače jer u mrtvačnicama nema mjesta

Krizni stožer, koji je jutros zasjedao, odložio je popodnevnu tiskovnu konferenciju, a najavljeno je da će dodatne epidemiološke mjere biti naknadno priopćene.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene