Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stanje u regiji

Srbija uvela kazne za nenošenje maske, ministru zdravstva proširene ovlasti: Može narediti izvanredno cijepljenje i zabraniti okupljanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bosni i Hercegovini u četvrtak je potvrđeno nešto više od 1700 slučajeva zaraze koronavirusom, a 49 zaraženih osoba umrlo je u protekla 24 sata, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo. U Srbiji je i danas potvrđeno više od 3000 novih slučajeva zaraze te je izmijenjen Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Od srijede je analizirano nešto više od pet tisuća uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 1120 osoba iz Federacije BiH te kod 516 iz Republike Srpske. Još 92 zaražene osobe su s područja distrikta Brčko, gdje su dvije osobe umrle. U Federaciji BiH umrla je 21 zaražena osoba, a u RS-u njih 26, od čega samo u Banjoj Luci osam.

Zbog velikog priljeva pacijenata u banjolučkom Kliničkom centru bili su prisiljeni prihvatiti pomoć studenata medicine. Njih šezdesetak prijavilo se za volontiranje.

"Trenutačno nam je svaka pomoć dobrodošla, s obzirom na to da imamo više od 450 COVID pacijenata koji leže u UKC-u, više od 50 pacijenata na respiratorima i oko 200 pacijenata koji zahtijevaju terapiju kisikom", kazao je novinarima ravnatelj Kliničkog centra Vlado Đajić.

Najviše novooboljelih u Sarajevu

Sarajevo je grad s pojedinačno najvećim brojem novozaraženih jer je tamo bilo 130 novih slučajeva, a na drugom je mjestu Bijeljina, u sjeveroistočnom dijelu zemlje, sa 101 novozaraženim.

Prema analizi koju je u četvrtak objavilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, tzv. incidencija odnosno broj zaraženih na 100 tisuća stanovnika u tjedan dana u toj zemlji sada je 318. Taj se podatak odnosi na razdoblje od 2. do 8. studenog jer se u BiH sporo analiziraju statistički pokazatelji koje potpuno autonomno prikupljaju različite razine vlasti.

Od početka epidemije u ožujku u toj je zemlji zaraženo više od 68 tisuća osoba, a zabilježeno je 1750 smrtnih slučajeva.

U Srbiji opet dramatične brojke

U Srbiji je u posljednja 24 sata na testirano 13.008 ljudi, od čega ih je 3341 osoba pozitivna na koronavirus, javlja Kurir. Preminulo je 19 osoba.

Na sjednici Kriznog stožera raspravljalo se, između ostalog, o radnom vremenu ugostiteljskih objekata i noćnih klubova.

''Razmotreno je ono što je neophodno, a to je da se definiraju izolacija, karantena, prijevoz, koje su mjere raznih ograničenja koje moramo poštovati. Definirane su i nadležnosti i inspekcije'', rekao je epidemiolog Predrag Kon nakon sjednice.

Uveli kazne za nenošenje maske

Skupština Srbije usvojila je u četvrtak izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojima se uvode kaznene mjere, daju veće ovlasti ministru zdravstva u nastavku borbe protiv koronavirusa, uz mogućnost propisivanja obveznog cijepljenja.

Izmjenama zakona uvedene su kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera - za nenošenje zaštitnih maski oko 40 eura za fizičke osobe i od 400 do 2.550 eura za pravne osobe, a za provođenje kaznenih mjera bit će nadležne sanitarna i komunalna inspekcija, te komunalna policija. Ključna osoba kada je u pitanju donošenje mjera u slučaju pandemije bit će ministar zdravstva, a izmjenama Zakona ovlasti su mu znatno proširene. Ministar je izmjenama zakona dobio ovlasti da odredi izvanredno cijepljenje, te da propiše osobnu zaštitu od infekcija.

Ministar može primjerice, na prijedlog državnog povjerenstva i nacionalnog zavoda za zaštitu zdravlja, i zabraniti okupljanja na javnim mjestima, ograničiti kretanje stanovništva u području zahvaćenom izvanrednom situacijom, te uvesti zabranu i ograničenje putovanja.

Definirane su mjere izolacije kojima se nalaže liječenje u kućnim uvjetima i ograničava sloboda kretanja oboljelim od zarazne bolesti, kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka zarazne bolesti. Mjeru će propisivati specijalisti za infektivne i zarazne bolesti ili liječnici drugih specijalizacija sukladno uredbama ministarstva zdravstva.

Sloboda kretanja i praćenje zdravstvenog stanja može se ograničiti i zdravim osobama koje su bile ili za koje postoji sumnja da su bile u kontaktu sa zaraženim osobama. Ta se mjera može primijeniti i prema putnicima u međunarodnom prometu koji ulaze u Republiku Srbiju iz država s nepovoljnom epidemiološkom situacijom. Posljednjim paketom mjera ograničeno je okupljanje više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Najteže u Beogradu

Najveće žarište koronavirusa i dalje je Beograd, sa 40 do 50 posto ukupnog broja novozaraženih na dnevnoj razini, a slijede Novi Sad i Kragujevac, te Pančevo, Valjevo i Kraljevo.

U Srbiji je od početka epidemije 6. ožujka registrirano 73.765 osoba zaraženih koronavirusom, a službeno je prijavljeno 955 smrtnih slučajeva.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene