Prosvjedi u Melbourneu zbog strogih epidemioloških mjera
Prosvjedi u Melbourneu zbog strogih epidemioloških mjera Foto: Afp

U australskim gradovima održavaju se u subotu prosvjedi protiv strogih ograničenja nametnutih zbog porasta slučajeva covida-19, javlja BBC.


Tisuće ljudi okupile su se u Sydneyu, a manji prosvjedi održavaju se u Melbourneu i Brisbaneu. Prosvjednici koračaju središtem Sydneya te uzvikuju "Sloboda!". Policija navodi da je bilo 57 uhićenja.

Australske vlasti ponovno su nametnule zatvaranje širom zemlje zbog širenja zaraze.

Dolazak visoko zarazne delta varijante dovodi u pitanje australsku prijašnju strategiju zatvaranja granica, programa karantene i promptnog zatvaranja koji su pomogli da broj zaraženih u zemlji ostane mali.

Stopa cijepljenja ostala je najniža među razvijenim državama, cijepljeno je manje od 14 posto ljudi.

Zdravstvene vlasti Novog Južnog Walesa (NSW) proglasile su to područje žarišnom točkom covida, izvješćuje javna televizija ABC News. Neki su držali plakate s natpisima "Baci masku, podigni glas" i "Probudi se Australija".

Koronavirus u Sydneyju Nakon najvećeg ovogodišnjeg dnevnog porasta brojki Australija pooštrava mjere: ''Brojevi ne idu u smjeru kojem smo se nadali''

Koronavirus u Sydneyju, ilustracija Rastu im brojke, a već su tjednima u lockdownu: "Da nismo, imali bismo tisuće zaraženih koronavirusom"

Oko 13 milijuna Australaca - otprilike polovica populacije - sada je ponovno u karanteni.

Sydney je sada već četiri tjedna zatvoren, ali i dalje bilježi porast slučajeva.

Dužnosnici NSW-a objavili su u subotu rekordni porast od 163 nova slučaja zaraze koronavirusom.