Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREVIŠE SMO SE OPUSTILI

Turisti iz Italije: "Ostavili smo maskice u autu, jer smo vidjeli da ih ovdje nitko ne nosi... Mnogi se ne pridržavaju ni distance"

Donose li turisti koronavirus? - 5
Donose li turisti koronavirus? - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Donose li turisti koronavirus? - 1 Donose li turisti koronavirus? - 1 Foto: DNEVNIK.hr Donose li turisti koronavirus? - 5 Donose li turisti koronavirus? - 5 Foto: DNEVNIK.hr Donose li turisti koronavirus? - 2 Donose li turisti koronavirus? - 2 Foto: DNEVNIK.hr Donose li turisti koronavirus? - 3 Donose li turisti koronavirus? - 3 Foto: DNEVNIK.hr +5 Donose li turisti koronavirus? - 4 Galerija 1/10 >>
Za svaki su slučaj donesene mjere za postupanje prema zaraženim turistima. Nadamo se da nam neće nikada trebati, ali velik broj turista povećava rizik.

Kolona na graničnom prijelazu Kaštel stvarala se od ranog jutra. Čekanje je bilo neizbježno. Jedan se posjetitelj iz Italije tako žali da je kolona preduga i da mu je trebalo 45 minuta za pedeset metara ceste od semafora. Njegova sunarodnjakinja čekala je sat vremena.

Pročitajte i ovo Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona" Nacionalni stožer donio je nove mjere - 3 obaramo rekorde po broju novozaraženih Na snazi nove mjere, neke stupaju s odgodom: Nova pravila za okupljanja, potvrde obavezne u javnim i državnim službama

A u Hrvatsku dolaze bez straha, sigurna smo zemlja, kažu, ali treba biti oprezan. „Poprilično smo mirni, na oprezu smo koliko je to moguće, nadamo se da ćemo se zabaviti i da se ništa neće dogoditi“, optimističan je Matteo iz Italije.

No, strah ipak postoji, s obzirom na to da se u zemlji trenutačno odmara više od 163 tisuće turista, od kojih je 129 tisuća stranih. Talijani, kao naši vjerni gosti, ipak primjećuju kako smo se prebrzo opustili i zaboravili na propisane mjere.

„Mi smo maskice ostavili u autu jer smo vidjeli da ih ovdje nitko ne nosi. To je jedna prevencija koja vam može spasiti život, a ovdje se mnogi ni ne pridržavaju fizičke distance“, zabrinut je.

Žalbe turista stižu ovih dana i na adrese turističkih zajednica. Od tamo poručuju da će od sljedećeg tjedna dati još jednu dodatnu preporuku da se koriste fizička distanca, maskice i dezinficijensi tako da se pokuša opet vratiti predostrožnosti koja je vrlo bitna da možemo komotono cijelu sezonu odraditi kako treba.

Što ako netko od gostiju donese Covid 19?

Ako je strani turist pozitivan na koronavirus, odmah se smješta u organiziranu karantenu ili bolnicu, ovisno o zdravstvenom stanju. Zemlju, on i njegovi bliski kontakti smiju napustiti i prije isteka samoizolacije, ali samo uz konzultaciju sa zdravstvenim vlastima svoje zemlje.

„Mi bi bili najsretniji da se repatrijacija koja je predviđena u protokolu, da ona i ide, međutim vidjet ćemo kako će se ponašati države u našem okruženju vezano za povratak svojih suspektnih turista“, govori Dino Kozlevac iz istarske civilne zaštite.

Domaći gosti, ako nemaju potrebu za hospitalizacijom, svojim prijevozom odlaze kući u samoizolaciju. Ona čeka i njihove bliske kontakte, kao i domaćina. Iznajmljivačica apartmana Doris Benazić tvrdi kako su zato jako oprezni.

„Držimo se svih mogućih preporuka, sigurnosnog razmaka, dezinficiramo sve apartmane, imamo tu prednost što naši apartmani nemaju zajednički ulaz“, dodaje.

A i velike hotelske kuće spremne su za crni scenarij pa tako direktor hotela Tomislav Korošec objašnjava da su odvojili deset posto ukupnog kapaciteta baš za te svrhe. „Svi naši djelatnici su dobili i prošli jednu detaljnu obuku kako postupiti u slučaju da do toga ipak, ne daj bože i dođe", zaključio je Korošec.

Sezona je, iako smo u drugoj polovici lipnja, tek počela, pa valja biti oprezan, kako ne bi brzo i završila.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene