Život se polako vraća i na ulice Rovinja. U grad stižu turisti, restorani se pune, a na plažama se sunča sve više ljudi.


Rovinj napokon počinje poprimati izgled kakav mu u lipnju i dolikuje. Grad je živnuo, polako se puni turistima, pa se počinju stvarati i lagane gužve u njegovim uličicama. Prizor je to koji smo jedva dočekali.

Vezani članci Festival, ilustracija Traže hitan plan otvaranja od Vlade i Nacionalnog stožera: "Jedino je zaposlenima u ovom sektoru potpuno ukinuto pravo na rad" Turisti u Dubrovniku u rujnu 2020. godine - 2 Vodi se bitka za očuvanje turističke sezone: "Ne govorimo o zaradi, nego o očuvanju radnih mjesta"

"Optimizam se vraća. Znači da ćemo valjda sezonu odraditi kako treba. Bit će bolje, mi se nadamo. Svi smo optimisti i mislim da će ih doći sedmi, osmi, deveti, čak i deseti možemo odraditi kako treba", rekao je stanovnik Rovinja Rok Gojani.

Oni koji Rovinj poznaju iz vremena prije korone kažu da im je ovakav ipak draži. Bez slaloma među ljudima i gužve na svakom koraku.

"Savršeno je. Inače je ovdje velika gužva, tako da je bolje za nas sada", rekao je Michael iz Njemačke.

No, domaći ipak više vole svoje turističke destinacije u starom izdanju i to zbog čiste matematike jer s brojem turista raste i zarada. Danas su u Hrvatskoj 53 tisuće turista od kojih je 39 tisuća stranih, najviše Nijemaca.

"To je izuzetno dobar znak zato što su Nijemci i za Hrvatsku i za Istru najznačajniji gosti. Bitno da su se oni pokrenuli jer će o njima značajno ovisiti naša turistička sezona", rekao je Denis Ivošević iz Turističke zajednice Istarske županije.

I po rezervacijama se vidi da je sezona krenula. U jednom rovinjskom restoranu više nema slobodne stolice.

"Turisti dolaze, pogotovo iz susjednih zemlja. Mi smo večeras puni, zvali smo i više ljudi da rade i veselimo se tome", rekla je ugostiteljica Rebecca Pellizzer.

Slična slika i u adrenalinskom parku, u kojem su hrabriji turisti došli na svoje.

"Vraća se polako u normalu. Svjesni smo da neće biti kao lani, ali će možda tijekom sedmog i osmog mjeseca biti više nego što smo očekivali", rekao je Nevenko Bulić, zaposlenika parka.

Stoga će, kako dani prolaze, sve manje mjesta biti i na plažama jer rast će temperatura, a s njom i broj turista.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr