Koronavirus u Švedskoj
Koronavirus u Švedskoj Foto: Afp

Epidemiolog Joacim Rocklov sa Sveučilišta Umea u Švedskoj predlaže uvođenje strožih mjera ako broj novozaraženih u toj zemlji nastavi rasti.


"Ovo što se dogodilo u posljednjih nekoliko tjedana jest približavanje modelu koji se koristi u Norveškoj i drugim zemljama. Vrlo je očito kako je ovo nova strategija borbe protiv virusa", rekao je za Business Insider.

Vezani članci Neredi u Nizozemskoj zbog policijskog sata - 6 Treća noć nasilja u Nizozemskoj zbog policijskog sata: Privedeno više od 150 ljudi, bijesni prosvjednici razbijali izloge, podmetali požare... Cjepivo, ilustracija EK očekuje objašnjenje: Podsjetili AstraZenecu da očekuju isporuku cjepiva

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell dugo je branio otvoreni švedski model, ali ovaj će se tjedan sastati sa lokalnim dužnosnicima kako bi se dogovorili o mjerama lokalnih lockdowna kako bi žarišta zaraze doveli pod kontrolu.

Lokalne vlasti tada bi trebale ljudima preporučivati da ne posjećuju javna mjesta poput trgovačkih centara, muzeja, teretana, sportskih natjecanja, javnog prijevoza... No ističe se da će to biti samo preporuke za koje neće biti kažnjavanja ako se netko odluči da ih se neće pridržavati.

Mjere su u Švedskoj funkcionirale kao preporuke na nacionalnoj razni, no sad se raznina odlučivanja o tim preporukama spušta na lokalnu razinu kako bi lokalne vlasti mogle, u suradnji s Javnom zdravstvenom agencijom, donositi preporuke za svoje područje.

Tagnell će s lokalnim čelnicima najpogođenijih regija ovog tjedna razgovarati o tome koje su mjere primjerene za to područje.

Prema novim preporukama od 13. listopada vlasti mogu savjetovati građanima da se ne voze javnim prijevozom, da ne putuju izvan regije i ne posjećuju ljude u rizičnim skupinama, da izbjegavaju javna mjesta i okupljanja te fizički kontakt s ljudima s kojima ne žive.

Broj novozaraženih raste na globalnoj razini, a u Švedskoj posljednjih dana taj broj nije bio ispod 500.