Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dosad su bili otvoreni

Ništa od švedskog modela, zemlja o kojoj smo svi pričali mijenja strategiju: Uvode se nove preporuke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Epidemiolog Joacim Rocklov sa Sveučilišta Umea u Švedskoj predlaže uvođenje strožih mjera ako broj novozaraženih u toj zemlji nastavi rasti.

"Ovo što se dogodilo u posljednjih nekoliko tjedana jest približavanje modelu koji se koristi u Norveškoj i drugim zemljama. Vrlo je očito kako je ovo nova strategija borbe protiv virusa", rekao je za Business Insider.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Uoči kongresa Nacionalne stranke Deseci milijuna ljudi danima u karanteni zbog korone. Stanje je sve gore, javlja se i glad: "Ostali smo bez brašna, riže, jaja i mlijeka za djecu" Ilustracija TRAGEDIJA U BRITANIJI Policajac ubio trogodišnjeg sina i sebe: "Vodim ga sa sobom anđelima"

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell dugo je branio otvoreni švedski model, ali ovaj će se tjedan sastati sa lokalnim dužnosnicima kako bi se dogovorili o mjerama lokalnih lockdowna kako bi žarišta zaraze doveli pod kontrolu.

Lokalne vlasti tada bi trebale ljudima preporučivati da ne posjećuju javna mjesta poput trgovačkih centara, muzeja, teretana, sportskih natjecanja, javnog prijevoza... No ističe se da će to biti samo preporuke za koje neće biti kažnjavanja ako se netko odluči da ih se neće pridržavati.

Mjere su u Švedskoj funkcionirale kao preporuke na nacionalnoj razni, no sad se raznina odlučivanja o tim preporukama spušta na lokalnu razinu kako bi lokalne vlasti mogle, u suradnji s Javnom zdravstvenom agencijom, donositi preporuke za svoje područje.

Tagnell će s lokalnim čelnicima najpogođenijih regija ovog tjedna razgovarati o tome koje su mjere primjerene za to područje.

Prema novim preporukama od 13. listopada vlasti mogu savjetovati građanima da se ne voze javnim prijevozom, da ne putuju izvan regije i ne posjećuju ljude u rizičnim skupinama, da izbjegavaju javna mjesta i okupljanja te fizički kontakt s ljudima s kojima ne žive.

Broj novozaraženih raste na globalnoj razini, a u Švedskoj posljednjih dana taj broj nije bio ispod 500.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene