Obavijesti Video Pretražite Navigacija
od subote na snazi

Slovenija povukla odluku o obveznom testiranju radnika koji svaki dan prelaze granicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska vlada u petak je izmijenila odluku po kojoj su dnevni radni migranti trebali imati negativan test na koronavirus i obnavljati ga svakih sedam dana.

Nakon brojnih izraza nezadovoljstva, posebno među Slovencima koji kao dnevni radni migranti svaki dan na posao putuju u Austriju i Italiju, slovenska vlada u petak je promijenila prijašnju odluku po kojoj je za ulazak u Sloveniju ta kategorija putnika morala pokazati negativni test na koronavirus i obnavljati ga jednom tjedno.

Izmjenom prijašnje odluke o uvjetima ulaska u Sloveniju, koja je na snazi bila manje od 24 sata, radni dnevni migranti pri ulasku u Sloveniju ne trebaju negativan test na COVID-19 ukoliko u Sloveniju ulaze iz zemalja EU-a i Schengena u kojima je epidemiološka situacija bolja nego u Sloveniji, objavila je slovenska vlada na svom službenom Twitter računu kasno u petak.

 

Pročitajte i ovo Slovenija postrožila prelazak granice - 1 PREKOGRANIČNI RADNICI Tisuće hrvatskih građana koji idu na posao u Sloveniju od petka moraju predočiti negativan test na granici. Slovenci svoje građane testiraju - besplatno

Odluka se odnosi i na radnike migrante koji u Sloveniju odlaze na posao iz Hrvatske, te na druge Sloveniji susjedne zemlje koje imaju manju incidenciju odnosno broj dnevno oboljelih, a na snagu stupa u subotu 6. veljače.

Odlukom je opozvano i prijašnje rješenje po kojemu bi osim radnika migranata negativni test na granici pri ulasku u Sloveniju morale pokazati osobe koje prelaze granicu zbog sudjelovanja u obrazovanju, zbog osposobljavanja ili znanstvenog istraživanja te one koje u Sloveniju dolaze zbog pomoći, brige za članove obitelji, održavanje imovine i zemljišta i sličnih potreba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna normalizacija života Nakon dugo vremena popravlja se situacija s koronom kod susjeda: Idući tjedan popuštaju mjere

Prijašnju odluku kritizirala je kao neodmjerenu i nepromišljenu slovenska oporba, tvrdeći da je donesena "na vrat na nos" i bez pravog razloga, ali i Slovenci zaposleni u Italiji i Austriji kojih je više desetaka tisuća, pa im je ona stvorila probleme i duža čekanja na granici u petak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene