Obavijesti Video Pretražite Navigacija
normalizacija života

Nakon dugo vremena popravlja se situacija s koronom kod susjeda: Idući tjedan popuštaju mjere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji će idući tjedan ponovo raditi sve trgovine i uslužne djelatnosti do najviše 400 metara radne površine, ali uz obvezno testiranje zaposlenih najmanje jednom tjedno, potvrdio je u petak Zdravko Počivalšek, ministar gospodarstva i potpredsjednik vlade premijera Janeza Janše.

Riječ je o najnovijoj odluci vlade, koja je najavila i otvaranje nastave za sve polaznike prvih triju razreda osnovnih škola u zemlji, što je pokazatelj da se epidemiološka situacija zadnjih dana ipak popravlja. Škole koje su nedavno otvorene za prva tri razreda radile su dosad samo u onim regijama s boljom epidemiološkom situacijom.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Slika nije dostupna Manje novooboljelih Smiruje se peti val zaraze: Kod susjeda i dalje trend pada brojki, Vlada u utorak odlučuje o ublažavanju mjera

"Zadovoljan sam što smo nakon intenzivnih rasprava u vladi odlučili otvoriti vrtiće i početne razrede u osnovnim školama, što je prvi korak k normalizaciji života. Sada treba relaksirati i mjere za gospodarstvo te se truditi da poštovanjem mjera još poboljšamo epidemiološku situaciju", kazao je Zdravko Počivalšek u izjavi novinarima. On je potvrdio da će biti dopušten i rad skijališta, uz testiranje zaposlenih i skijaša.

Da se epidemiološko stanje u zemlji nakon dugo vremena popravlja, potvrđuju i podaci po kojima je u zadnja 24 sata bilo samo 959 zaraza, a i broj smrtnih slučajeva znatno je smanjen, pa ih je bilo 14.

Kako je na konferenciji za novinare u Ljubljani kazala glasnogovornica vlade Maja Bratuša, to omogućava postupno ublažavanje restrikcija ako se pozitivan trend i dalje nastavi.

Po njenim je riječima Slovenija iz tzv. "crne" faze, koja je dugo trajala, sada ušla u "crvenu" fazu epidemije, no da bi došla u tzv. "žutu", potrebno je da i broj dnevnih zaraza i broj hospitaliziranih COVID pacijenata padnu na manje od tisuću, što još nije slučaj.

U toj će se fazi "otvoriti" fizička nastava u cijeloj državi za sve osnovce i zaključne razrede srednjih škola, a na fakultetima će se ponovo održavati ispiti i seminari, doduše uz sudjelovanje najviše 10 osoba.

Unatoč poboljšanju epidemiološke slike, premijer Janez Janša u četvrtak je upozorio da otvaranje gospodarskih djelatnosti i društvenih aktivnosti ne bi smjelo biti radikalno jer ne želi da Slovenija bude država u kojoj će epidemija najduže trajati te je pozvao sve građane na odgovornost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene