Obavijesti Video Pretražite Navigacija
počinje 7. rujna

Objavljene detaljne upute za vrtiće i škole: Što u slučaju zaraze djeteta, tko će morati nositi maske, a napokon poznato i tko će ih platiti

Ministar Fuch predstavlja upute za škole
Ministar Fuch predstavlja upute za škole DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ministar Fuch predstavlja upute za škole Galerija 1/1 >>
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs predstavio je upute o početku nove školske i akademske godine.

''Škola počinje 7. rujna i gotovo, u svim županijama'', jedino je što je rekao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs nakon sastanka Nacionalnog sa županijskim stožerima civilne zaštite.

Pročitajte i ovo Ministar Fuchs i premijer Plenković pogledajte reakciju Fuchs govorio da početak škole ovisi o epidemiološkoj situaciji pa premijer znakovito presjekao Učionica, ilustracija - 3 radna skupina Ministar Fuchs: ''Polazišna točka je da sva djeca krenu u škole 7. rujna'' - Evo tko će trebati nositi maske

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a te ujedno koordinatorica Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak školske godine rekla je da postoje različiti rizici kod djece različite dobi.

''Rijetki su prijenosi zaraze s djeteta na ukućane i nastavnike'', rekla je. Kaže da su ocijenili da je škola jednako sigurna za djecu kao i dom, u slučaju da nema lockdowna jer mogućnost zaraze uvijek postoji.

''Svaka škola i vrtić trebaju upute prilagoditi svojim specifičnostima'', rekla je. Kaže da je osnovno pravilo da ne ide u školu onaj koji ima simptome ili je zaražen. Treba paziti na razmak i pojačati higijenu.

Kako će izgledati predmetna nastava

Predmetnu nastavu potrebno je organizirati da učenici što manje dolaze u kontakt s drugima, dvosatna ili trosatna nastava, da nastava ne počinje za sve u isto vrijeme, dvosmjenska nastava. U razredima s većim brojem djece, ako nema drugog rješenja, mogu se organizirati alteracije - jedan tjedan pohađanje nastave u školi, drugi od kuće ili druge kombinacije.

Maske su obvezne kod intimne njege male djece, za roditelje kad dolaze u škole, u javnom prijevozu, za nastavnike kod nastave u kući učenika, za pomoćnike u nastavi, komunikaciju među nastavnicima, za učenike od 5. do 8. razreda ako se ne može postići razmak od 1,5  do 2 metra (za srednjoškolce).

''Ako ima razmaka, ne moraju nositi maske'', objasnila je. Maske će morati nositi učitelji ostalih predmeta u razrednoj nastavi (engleski, npr.), za komunikaciju nastavnika s drugim odraslim osobama, na hodniku škole...

Što ako dijete ima simptome?

Neće se mjeriti temperatura djeci na ulazu u školu, ali se apelira na roditelje da izmjere temperaturu prije odlaska u školu, starija djeca sama to trebaju raditi. Za mlađu djecu i predškolsku dob trebat će se upisati temperatura.

''Kad se utvrdi da neko dijete ima simptome, ne dolazi u školu. Ako se dogodi u školi, odvaja se od drugih učitelja i pozivaju se roditelji da dođu po njega'', objasnila je postupak. Ravnatelj mora obavijestiti epidemiologa ako ima više djece sa simptomima. Tada započinje epidemiološki nadzor. Ako je netko pozitivan, djeca koja su bila u kontaktu (vrtićka gripa, razred) ići će u mjeru samoizolacije.

Putovanja u školi treba organizirati tako da putuju zajedno oni koji su u istom razredu. 

Ministar predstavio upute

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs naglasio je da je razlika pohađanja škole od 1. do 4. razreda i onih u višim razredima. Mlađi su u jednom razredu, ne idu vani, ne miješaju se. Ta djeca ne moraju nositi masku, učitelj drugog predmeta mora imati masku. Nema spajanja s djecom drugog razreda i stvaranja novih grupa.

Viši razredi će se dijeliti kako bi djeca mogla sjediti bez maski. Ako je učionica premala i ne mogu imati distancu, nosit će maske. Slično je i u srednjim školama. Mjere idu za tim da se što manje drugih osoba miješa s jednim razredom, a to se pokušava dobiti blok-nastavom ili podjelom razreda na pola. Djeca na hodnicima moraju nositi maske.

Tko će nabavljati maske?

''Već je dobar dio osnivača rekao da će sami osigurati, očekujemo da se oko toga potrude osnivači, a ako zapne, onda ćemo uskočiti mi'', rekao je. Dodao je da jedna platnena maska košta 8 kuna. Dvije trebaju dnevno. ''Nije to preveliki problem, ali mi smo tu i pomoći ćemo'', obećao je.

Kako će se održavati vjeronauk? ''Ako cijeli razred pohađa, učitelj će doći u razred s maskom. Ako se ne može nastava održati, nego bi trebalo spojiti razrede, onda će ići online'', objasnio je kako će izgledati izborni predmeti.

Što se tiče dodatnog angažmana nastavnika, ministar je rekao da nitko neće ostati neplaćen.

Akademska godina - Još će se dopuniti mjere jer akademska godina počinje kasnije.

Online nastava - ako je netko pozitivan i cijeli razred ide u samoizolaciju, oni će imati nastavu online. Drugi je slučaj kad se podijele razredi, pa dio ide u školu, a dio je kod kuće. Radi se dorada snimanja novih nastavnih jedinica. ''Najnepovoljnija je varijanta da držite djecu kod kuće'', rekao je. Svaka škola sama će odrediti kojim će se tempom izmjenjivati.

Stručna praksa - Učenici se trebaju pridržavati svih epidemioloških mjera, što smanjuje rizik.

Što ako roditelj ne želi pustiti dijete u školu, hoće li biti sankcija? Pavić Šimetin rekla je da bi se roditelj koji strahuje trebao savjetovati sa stručnjacima, liječnikom. Oni mogu dati savjet roditelji. ''Ne ide se tu temeljem same dijagnoze nego temeljem aktivnog zdravstvenog stanja. Astma može biti takva da dijete dugo nema znakova bolesti, a može imati većih teškoća. Neće biti isti principi i jednako postupanje'', objasnila je Pavić Šimetin.

Detaljne upute za vrtiće i škole možete pročitati ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene