Rusko cjepivo protiv koronavirusa, Sputnjik V
Rusko cjepivo protiv koronavirusa, Sputnjik V Foto: Afp

Rusija je završila klinička ispitivanja "lagane" verzije cjepiva Sputnjika V protiv koronavirusa koje se daje u jednoj dozi, rekao je ministar zdravstva u ponedjeljak na državnoj televiziji.


Rusija je u siječnju objavila da razmatra razvoj "lagane" verzije svog cjepiva Sputnjika V kako bi pružila "privremeno" rješenje i pomogla zemljama s visokim stopama zaraze.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Odlične vijesti: Dvije županije bez novozraženih, u jednoj otvoren novi punkt za cijepljenje - bez najave Koronavirus u Hrvatskoj - 1 U Hrvatskoj zaraženo još 113 osoba: U Zadarskoj županiji zaraženi na obiteljskim slavljima i košarkaškoj utakmici

Moskva je navela da će se u Rusiji nastaviti najviše koristiti Sputnjik V koji se daje u dvije doze.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da je 4,3 milijuna Rusa primilo obje doze cjepiva i najavio da će se cijepiti u utorak, ali nije rekao kojim cjepivom.

Ruski znanstvenici koji su proizveli EpiVacCoronu, drugo cjepivo protiv covida-19 u toj zemlji, objavili su u ponedjeljak da je njihovo cjepivo učinkovito protiv novih varijanti koronavirusa.

Rusija je u studenom prošle godine započela testiranja cjepiva EpiVacCorone koje razvija sibirski Institut Vektor.

Treće rusko cjepivo je CoviVac koje proizvodi Centar Čumakov.

Putin uzvratio dužnosniku EU-a

Ruski predsjednik Vladimir Putin uzvratio je u ponedjeljak dužnosniku Europske unije koji je rekao da njezine članice apsolutno nemaju potrebu za cjepivom Sputnjik V, ocijenivši komentar čudnim te sugerirao da je suprotnosti s interesima građana EU-a.

Povjerenik EU-a za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je da EU ne treba cjepivo Sputnjik V protiv covida-19 te da bi se imunitet širom kontinenta mogao postići primjenom cjepiva europske proizvodnje.

"To je čudna izjava. Nikome ništa ne namećemo", rekao je Putin na televizijski prenošenom sastanku o ruskim cjepivima. "To otvara pitanje: Čije interese brane i zastupaju ti ljudi? Interese farmaceutskih tvrtki ili interese građana europskih zemalja?"

Europska agencija za lijekove (EMA) čiji bi predstavnici trebali posjetiti Rusiju sljedeći mjesec počela je ispitivanje Sputnjika V ranije ovaj mjesec.

Međutim neki su europski dužnosnici doveli u pitanje potrebu za ruskim cjepivom.

Dužnosnik EMA-e pozvao je članove EU-a da se suzdrže od odobravanja Sputnjika V na nacionalnoj razini dok ga agencija još ispituje.

Putin je također telefonski razgovarao s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom o mogućoj uporabi cjepiva Sputnjika V protiv covida-19, objavio je Kremlj u ponedjeljak.